hamur işleri
kek
yeni yıl
yeni yıl hazırlıkları
Yılbaşı keki, yılbaşı hazırlıkları...
YAZAR: Güliz'in Dünyası
Aralık 16, 2016
Aralık ayının başından itibaren,
telaşlı, tatlı bir heyecan sardı yine:))
Bir hazırlıktır aldı başını gidiyor,
Dolanıyorum nasıl neler yapsam acaba diye :))
Yeni başlayan her şey gibi yeni başlayacak yıl da kalbimi hızlandırıyor nedense :))
Yeni bir yıl başlarken: İnsan ister istemez düşünüyor :) Biten yılda neler yaptım, neler öğrendim, gezdim mi, tozdum mu:) çocuklarıma faydalı oldum mu, zamanı iyi kullandım mı diye diye :))
Şöyle eksileri artıları düşününce eşit gibi sanki :)))
Fena değildi hani 2016
Kendi ailem açısından:)
Ama 2017'den
Dilerim ki yeni yıl dünyamıza ve ülkemize barış, huzur ve mutluluk getirir.
Güliz GÜL
Kek için:
- 3 adet yumurta (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 Paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 yemek kaşığı portakal ve limon kabuğu karışımı
- Yarım kilo ıspanağın püresi
- 1 yemek kaşığı portakal suyu
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
- 1 paket vanilya
- Aldığı kadar un
- 2 su bardağı süt
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 3 yemek kaşığı un
- 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 paket vanilya
- 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
- 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
- 1 yemek kaşığı portakal suyu
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Kırmızı gıda boyası
- Bitter yada beyaz çikolata
- Robottan çekilmiş kek
- Kekin önce kremasını hazırlamak için yumurta ve şekeri bir karıştırma kabında, tel çırpıcı ile 1 dakika kadar çırpınız.
- Yumurta ve şeker karışımına sütü ilave edip tekrar 3-5 defa çırpınız.
- Bu karışıma un ve nişastayı ilave edip pürüzsüz olana kadar çırpınız.
- Tencereyi orta ısıda, tahta kaşıkla devamlı karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişiriniz.
- Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelen malzemelere limon suyu, portakal suyu, portakal kabuğu, limon kabuğu, vanilya ekleyerek karıştırınız. Koyulaşmış hale gelen malzemeyi yaklaşık 2-3 dakika daha pişirdikten sonra tereyağını ilave edip karıştırmaya devam ediniz.
- Yağ eriyip karışınca ısının altını kapatıp kırmızı gıda boyasından 2-3 damla ilave ediniz ve karıştırınız. Arzu ettiğiniz kırmızı rengini elde edene kadar boyanın ölçüsünü arttırabilirsiniz.
- Kremanın pürüzsüz hale gelene kadar blender da çırpınız.
- Kek kalıbına yağlı kağıt üzerine koyup kenarlardan çiziniz ve çizdiğiniz yerlerden kesiniz.
- Kek kalıbının iç yan kenarlarını margarinle iyice yağlayınız.
- Kalıbın içerisine yağlı kağıtları yerleştiriniz
- Ispanakları mutfak robotuna koyup püre haline gelinceye kadar çekiniz.
- Fırının sıcaklığını 150 dereceye ayarlayınız.
- Derin bir karıştırma kabına yumurta ve şekeri koyup 5 dakika kadar çırpınız. Sıvı yağ ilave edip tekrar karıştırınız.
- Bu sıvı malzemelere ıspanak püresini katıp karıştırınız. Limon ve portakal kabuğu rendesini, sularını vanilyayı ilave edip karıştırınız. Un, kabartma tozu, karbonat ilave edip karıştırınız.
- Kek hamuru koyulmuş kek kalıbını, önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişiriniz. Pişip pişmediğini kürdan testiyle bakınız.
- Kekler piştikten sonra fırından çıkarıp tel ızgara üzerinde oda sıcaklığına gelmesini sağlayınız. Soğumuş keki ters yüz yaparak kalıplardan çıkartınız. Altta keke yapışmış olan yağlı kağıdı çıkarıp atınız.
- Piştikten sonra keki ortadan dikkatli bir şekilde kesiniz.En üstündeki bombeli yeri de dikkatlice kesip, üst kısmını da düzleştirin.Kestiğiniz kek parçalarını bir kenara ayırınız.
- Kekin hafif kızarık olan dış kenarlarını da çok ince bir şekilde küçük ve keskin bir bıçakla kesiniz. Kestiğiniz parçaları diğer parçalarla beraber mutfak robotunda çekiniz.
- Keklerden birini, kestiğiniz kısım üst tarafta kalacak şekilde hazırladığınız pasta altlığının en ortasına yerleştiriniz.
- İlk katını yerleştirdiğiniz kekin üst kısmına önceden hazırladığınız kremadan 2-3 kaşık ortasına koyunuz. Kaşığın sırtı ile ortadan yanlara doğru, dışarıya taşırmadan yayarak dağıtınız. Gerektikçe kremadan tekrar koyup yayınız. Bu kremalı katın üzerine ikinci keki yerleştiriniz. Aynı şekilde krema koyarak yayınız.
- En üst kısımda kalan kremalı yüzeye robottan çektiğiniz kek parçalarını bolca serpiştiriniz. En üste çikolatayı arzunuza göre koyunuz.
- Soğuduktan sonra dilimlere kesip servis yapınız.