PAVLOVA
Hani beze , diğer adıyla içi boş var ya,
işte onun kocamanı,
hemde üstü bol kremalı ve mevsim meyveli..
Yemede yanında yat yani..
İşte o kadar
Eğer bezeyi çok severim diyor sanız tam sizlik..
Pavlovanın şahanede bir hikayesi var..
“Pavlova” ismi ünlü Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova’dan geliyor. Hikaye şöyle;
Zamanının en önemli balerinlerinden biri sayılan Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkar. Bu ziyaret Yeni Zelanda’da ‘yılın olayı’ sayılır. Rivayete gore, “Dansetmiyor, adeta uçuyor… ” denilen Pavlova’nın şerefine kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak ister. Balerinin bembeyaz tütüsünden etkilenen şef, bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmaya karar verir.
Tütünün ana şeklini, tatlının ‘Fransız Bezesi’ne benzeyen tabanı oluşturur. Üzerindeki krem şanti katmanı ise tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder. İlk yapılan ‘Pavlova’da süslemede kullanılan kiwiler ise Anna’nın giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarıdır. Tatlı o kadar çok beğenilir ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında yerini alır. Hem Yeni Zelanda’nın hem Avustralya’nın milli tatlısı kabul edilen ‘Pavlova’ ile ilgi çeşitli tarifler var. İşte onlardan biri;
Malzemeler;
4 yumurtanın akı
1 su bardağı pudra şekeri (ya da ince çekilmiş toz şeker)
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı sirke
Krema için:
200 ml süt kreması
2 yemek kaşığı pudra şekeri
Üzerine: taze meyveler
- Fırını 180°C’ye ayarlayın.
- Yumurta aklarını geniş bir kaba alın ve mikserle çırpın.
- Yumurta akları hafifçe köpürmeye başladığında parça parça pudra şekerini ilave edip çırpın.
- Yumurta akları kaşığa alındığında düşmeyecek kıvama geldiğinde mısır nişastasını ve sirkeyi ilave edin ve spatula ile karıştırın nazikçe..
- Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine karışımı dökün, 20 cm çapında bir daire meydana getirene kadar spatula ile yayın. Karışımın yüksekliği 2-2,5 parmak kadar olmalı.
- Fırının ısıyı 120°C’ye indirin ve bezeyi 1,5 saat pişirin.
- Piştikten sonra fırınınızın kapağını aralık bırakarak soğumaya bırakın.
- Kremayı derin bir kap içinde şekerle birlikte sertleşene kadar çırpın.
- Beze taban iyice soğuduktan sonra, üzerini kenarlarda 1-2 parmak boşluk kalacak şekilde krema ile kaplayın.
- Üzerini meyvelerle süsleyip, pudra şekeri serpin.
Ama ama ama :( Çoookkk güzel görünüyor bu! Yemeğe kıyılmaz ki :)
YanıtlaSilErsin bi kıydık ki sorma gitsin....:))) Ama sonuçda o beni kaç kilo olarak kıydı onu bilmek lazım :))) Sevgiler...
Siloy oy oy bak harika görünüyo bu yaaa
YanıtlaSilçocuklar beze istemişlerdi annanın anısına bitanede ben yapayım bariiii.:)
Naciye annanın hatırına yapılır. kuzularda kocaman bezeyle mutlu edilir...Mutlu kal....
Silama oynamıyom yaaaa
YanıtlaSiltatlı sevmez halimde benim bile içim gittii
hazır kar tatili çocuklar evde..hımmm
Kadriyecim pişman olmazsın çok hafif güzel bir tatlı...Kuzularda evdeyken yapılır...sonrada saldırılır..Bende tatilde yaptım...Sevgiler canımcım...
SilOy bu nedir ya kaşıkla mı dalınıyor. Deli bir şey bu, ellerine sağlık.
YanıtlaSilYazdan kalan dalda nasıl dalarsan dal pişman olmazsın canımcım..Sevgiler
SilHarika görünüyor Güliz sayende yeni bir tarif öğrenmiş oldum ellerine sağlık canım .
YanıtlaSilMeltemcim çok tşk ederim...Çok hafif güzel bir tarif tam kuzular için..Sevgiler canımcım...
SilGüliz gerçekten iştah kabartıcı bir şey olmuş.Bembeyaz bir yanardağ gibi...Beyaz-siklamen lavlar püskürten :))))
YanıtlaSilSertaç bu kadar güzel anlatılabilirdi pavlova...Diline sağlık...Sevgiler...Mutlu kal.
Silgüliz ne beceriklisin sen! süper görünüyor ellerine sağlık,
YanıtlaSilSebuş kızardı yanaklarım...senin yanında ne beceriği arkadaşım...Kör topal işte benimki..Sevgiler canımcım...
SilHarika görünüyor...ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBilge çok tşk ederim güzel yorumun için..Sevgiler....
YanıtlaSilgulizcim,,,,bu nasil guzel bir sey?
YanıtlaSilyerim ben onu:)'yerim
tatliyla basim hos degil ama...ben buna kiyamammmmm
aldim tabagi gidiyorum:)))))))))))senide opuyorum
Cihanım afiyet şeker olsun....Tabak sana feda olsun...:)))) Sevgiler
Silbeze hemde kocaman, kremalı hepsini bitirebilirim... yeni bir tarif yaşasın.
YanıtlaSilMoon hemen bitiveriyor zaten...Kremalı hafifi bir tatlı...Sevgiler
Sil