hamur işleri
simit
Sokak Simidi (Çıtır Çıtır )
Şimdi diyeceksiniz belki;
Aman 75 kuruşluk bir simit için bu kadar uğraşılır mı ? diye..
Siz demeseniz bile:)
Ben diyordum :)
O kadar uğraşacaksın ,
uğraştığın neyse birde güzel olmazsa,
Giden zamana mı yanayım yoksa malzemeye diyordum...
Ama şu merak var ya..
İnsanı yoldan çıkaran :))
En son geçtim başına..
En azından denedim olmadı derim dedim..
Koyuldum yola :))
Şekil olarak tam simide benzetemesem de..
Ama tadı tam sokak simidi tadındaydı :)
Eylül ;
Anne sen mi yaptın yoksa ,
pastaneden mi ? diye bile sordu...
Çocuğum bile inanamadı..:))
Sevinsem mi , üzülsem mi bilemedim :))
Belki her daim yapılmaz ama mutlaka arada yapılmalı,
tariflerin içinde yer aldı kendisi..
Eeee nede olsa evde yapılan,
içine sevgi katılan :)
Güzel bir gün sizin olsun...!!!
Güliz GÜL.
Güliz GÜL.
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım bardaktan 1 parmak fazla süt
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı dolusu toz şeker
- 1 dolu tatlı kaşığı tuz
- yaklaşık 4 su bardağı veya daha fazla un
- üzeri için
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 4-5 yemek kaşığı su
- Kavrulmuş susam
Yapılışı:
- Orta ateşte sürekli karıştırmak kaydı ile en az yarım saat susamları kavuruyoruz. Susamı kavurduktan sonra hamuru yoğurma işlemine geçebiliriz.
- Ilıktan biraz sıcak suyu hamur yoğuracağınız kaba alın kuru mayayı ekleyip toz şekeri de koyun ve mayanın kabarması için 5 dk bekleyelim.
- Ilık süt, sıvı yağ, 4 bardak un ve tuzu ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayacak bir hamur olana kadar azar azar un ilave edip hamuru pürüzsüz olacak şekilde yoğurun. Elinize yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz.
- Hamuru ılık ortamda iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamuru uzunca rulo haline getiriyoruz.
- 10 eşit parçaya bölüyoruz.
- Her bir parçayı uzun şerit haline getiriyoruz.
- Çubuk hamurları birleştirip ters taraftan aynı anda burarak birleştirin ve uçlarını üst üste getirip tezgahla eliniz arasında yuvarlayarak bastırıp birleştirin.
- Diğer hamurları da aynı şekilde şekil verip unlanmış tezgahın üzerinde hamurları dinlendiriyoruz.
- Pekmezin içine çok az su katıp, pekmezimizin kıvamını inceltiyoruz.
- Simitimizin üstünü ve de alt kısmını fırça ile pekmezli sulu karışımdan sürüyoruz.
- Sonra susama her iki tarafını batırıp tepsiye dizin.
- Tüm hamura şekil verip tepside de biraz mayalandırdıktan sonra 180-200C dereceli fırında altı üstü nar gibi kızarana kadar pişirin.
Sokak simiti benim de yapmak için aklımda olan tariflerden. Yapmadan buraya uğrarım yine :)
YanıtlaSilSimit müthiş bir şey :))
Ellerine sağlık :))
Şenaycım tşk. ederim..Mutlaka dene..Güzel bir tarif..Sevgiler
SilElinize sağlık, tarif de çok ustaca anlatılmış Pratik bir tarif, mutlaka deneyeceğim. İki kaşık şeker bir kaşık olarak azaltılabilir belki. Gerçi şeker mayalanmayı çabuklaştırır.
YanıtlaSilSofralarınız bereketli olsun.
Makbule hanım tşk ederim yorumunuza.. 1 kaşık şeker bence de yeterli ..Sevgiler
Silgülizcim bunu da yaptın hee,şahanesin sen.
YanıtlaSilsevgiler çokkk
Havvam merak insanı öldürümüş :))
SilO kadar yani :)) Sevgiler
vaaay beeee buna da el attın haaaa :)
YanıtlaSilDeep kendimi yapılmazı yapmışım gibi hissettirdin beni::) Seviyorum seni...
Siluğraşılır kafa bizim el bizim değil mi:)
YanıtlaSildenesem denesem afiyetle bende yesem..
ellerine sağlık canım...
Sebuşum haklısın kafa bizim el bizim :) dene mutlaka nede olsa evde yapılan içine sevgi katılan :) Sevgiler..
SilŞeklini neden beğenmediniz bence süper gözüküyorlar. Değmez olur mu hiç kendi emek verip yaptığınız şey sokakta açıkta satılanla bir olur mu? Bne beceremem de sizin ellerinize sağlık.
YanıtlaSilİlhan Bey tarifini aldığım sitedeki hanım tam sokak da yapılanlar gibi yapmış..Bir kendi yaptıklarıma baktım birde onun yaptığı simitlere baktım ..Benimkiler pek bir şekilsiz göründü gözüme :))) Çok tşk ederim yorumunuz için..Ayrıca sizin yapamayacağınız hiç düşünmedim..Tam aksine harikalar yaratacağınıza eminim..Sevgiler..
SilGülizcim nefis gözüküyor afiyet olsun kuzucuklara
YanıtlaSilNevcihan ablacım çok tşk. ederim ..Sevgiler canımcım..
SilGüliz Arkadaşım:))) ellerine sağlık, misss...
YanıtlaSilCanım benim çok tşk ederim..Sevgiler
Siloff nasıl güzel görünüyor öyle, ellerine sağlık.
YanıtlaSilDreamella çok tşk .ederim... Sevgiler
SilEllerine salık Güliz!!! üç kuruşlukta olsa kendi yaptığın, elinin lezzeti başka oluyor, emek sonuçta ;) Bence güzel de yapmışsın, mutfakta her şey denenmeli, oohh ooh sefan olsun :)))
YanıtlaSilsunum ve görseller olay, çok beğendim, görsellere dikkat edenleri pek bi severim çünkü yayınları da bir o kadar itina ve özenle hazılıyorlar, alkışlar sana ;)
Ne güzel yorumlar böyle..Sürekli uçuyorum bu gün..Ayaklarım yere ne zaman basar bugün bilmem..:)) Sevgiler
Sil