kış hazırlıkları
nar ekşisi
Nar Ekşisi Yapımı...
Hafta sonu narla haşır neşirdik,
Yapması biraz meşakkatli ama,
değer mi değer...
Mutlaka evde denemelisiniz dediklerimden:))
Bizim çok olunca odun ateşinde yapmak icap ediyor,
Tabi odun ateşinde olanın tadı başka,
ama evde de yapılmaz diye bişi yok ...
Ama odun ateşi imkanınız varsa,
mutlaka ama mutlaka denenmeli...
Her gününüz birbirinden güzel geçsin..❤ ❤ ❤
Güliz GÜL ....
MALZEMELER:
Evdeki ekşi nar
YAPILIŞI:
Narlar bıçakla kesip tanelerini ayıklayın.kolay bir yöntem söyleyeyim.narı ikiye üçe bölün.taneleri avcunuza bakar şekilde narın kabuğuna tahta kaşıkla veya tokmak ile vurun.kabuğa vurdukça taneler dökülür.
Geniş ve çukur bir leğende biriksin.bu arada hem nar tanelerini ayıklayın. nar tanelerinin zarları da karışır. zarları içinden ayıklayın..zar olursa acı tat verir.
Temizlenen nar tanelerini iki yöntemle sıkabiliriz.Biz burada sıkma makineleri var biz onda suyunu çıkardık. siz evde meyve sıkacağınız varsa onunla suyunu çıkartınız..ne kadar su çıkarırsanız o kadar nar ekşisi fazla olur.
Bizim narın suyu çok çıktığı için kazanda yaptık siz evde çelik tencereye koyun.ocağın orta gözünde yüksek ateşte pişirin. kaynarken üzerindeki köpükleri sürekli alın.
Temizlenen nar tanelerini iki yöntemle sıkabiliriz.Biz burada sıkma makineleri var biz onda suyunu çıkardık. siz evde meyve sıkacağınız varsa onunla suyunu çıkartınız..ne kadar su çıkarırsanız o kadar nar ekşisi fazla olur.
Bizim narın suyu çok çıktığı için kazanda yaptık siz evde çelik tencereye koyun.ocağın orta gözünde yüksek ateşte pişirin. kaynarken üzerindeki köpükleri sürekli alın.
Arada karıştırın ,sürekli karıştırmayın nar ekşisi kaynarken taşmaz ,kabarmaz.kıvamı olduğunda kabarıyor.o zaman da ocaktan alınız.
Nar ekşisinin ,pekmez kıvamına geldiğinde tamamdır, Biz koyu sevdiğimiz için biz biraz daha fazlaca kaynattık..sizde damak tadınıza göre kıvamını ayarlayınız... kapatınca soğuyana kadar bekletin.soğuyunca kavanoza koyun.buzdolabına koymaya gerek yok. Afiyet olsun…Not :
1: 20 kilo nardan 10 kg da nar suyu çıkmakta.Nar iri taneli ise 10 kg nar suyundan 1 kilo nar ekşisi çıkmakta. .Bizim nar çok fazla olduğu için ekşisi de çok oldu, sizi yanıltmasın 10 kg nar suyundan 1 kilo nar ekşisi..
2: Nar ekşisini eğer evde tencerede yapacaksanız yüksek ateş de kıvam alması 3,5 saat kadar, yukarıda belirttiğim gibi olduğunu kabarmaya başladığında anlarsınız. aynı reçelde ki gibi üstünde beyaz kabarcıklar oluşuyor. Yok bizim gibi odun ateşinde pişirecekseniz 3 saat uygun, yok biraz koyu olsun derseniz 3,5 saat yeterli.. ama dediğim gibi kıvamının geldiğini kabarmaya başladığında , beyaz köpükçüler oluştuğunda olmuş demektir..
Cok güzel görünüyor 👍
YanıtlaSilTeşekkür ederim Sevgiler
Siloh Gülizcim eline sağlık,çok severim nar ekşisini bu kadar kolay yapılabildiğini bilmiyordum.!0 numara.
YanıtlaSilsevgiler
Mutlaka dene Havvam, senin salatalara çok yakışır..Sevgiler
SilGülizzzz :)) Ellerine sağlık ben bayılırım nar ekşisine salatalara mutlaka katarım :) Odun ateşini görünce annem küçükken konserve yapardı o aklıma geldi kışın yerdik ne güzel olurdu ^^
YanıtlaSilGözdecim odun ateşi can :)) Ayrı bir tadı var kesinlikle..Sevgiler
SilHarika görünüyor, ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilKirazkahve çok tşk ederim canım..Sevgiler
SilGüliz'çiğim önce sağlıkla afiyetle tüketin derim. Ben de ev de odun Ateş'inde yapmayı düşünmüştüm ama bir türlü kısmet olmadı bu sene geçti artık seneye inşallah yaparım. İyi oldu paylaşımın benim için püf noktalarını da öğrenmiş oldum:)
YanıtlaSilOdun Ateş'inde ne de güzel çay olur:)
Çok öptüm.
Gezginim çok tşk. ederim...İnşallah seneye diyelim o zaman...Evet semaverde çayın tadı da başka kesinlikle...Sevgiler
SilAy pek bi heveslendirdi fotolar beni, hep onda biri katsayı hıımm, tamamdır, ellerinize sağlık 😉
YanıtlaSilKesinlikle sen yaparsın fenomenim:)) evet hep onda biri :)) Sevgileerr
Silnaptın sen yaaaa :-))))))))
YanıtlaSilVallahi ilk kez öğrendim nasıl yapıldığını
elleriniz dert görmesin
Sevgiler
Kadriyem buralarda meşhurdur nar ekşisi:)) Ben 2-3 yıllık yapıyorum :=)) Sevgiler ...
Silsen ne beceriklisin güliz! harikasın valla,
YanıtlaSilnar ekşisine de bayılırım,
ellerine sağlık canım.
Sebuşum köyde büyümenin güzellikleri...Çok tşk ederim güzel yorumun için...Sevgiler
SilEfendim merhaba! :)
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor, ellerinize sağlık :)
Merhaba efendim :) Çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için...
SilMayhoş oldum fotoğraflara bakarken. Nar ekşisini çok severim, çiğ köfteyle ne gider. Ohoo şu saatte yutkundum sayende yaktın beni Güliz.
YanıtlaSilevde nar ekşisi yapıldığını bilmiyordum :) zor birşeymiş gibi geliyor insana, eline sağlık valla :)
YanıtlaSilMervecim biraz meşakkatli ama yapmaya değer..Çünkü piyasadaki nar ekşilerin içinde ne olduğunu bilmediğimiz için :) Ev yapımı daha iyi diye düşünüyorum :) Sevgiler
SilBloğunuzu başka bir bloktaki yorumunuzu görerek farkettim. Çok güzel şeyler paylaşmışsınız, emeklerinize sağlık. Ben de yakınlarda bir blog açtım. Kendimce bir şeyler paylaşıyorum. Ziyaretime gelin, beğenirsiniz belki.Sevgiler.
YanıtlaSilTurta Kokulu Ev hoş geldin...Çok tşk. ederim güzel yorumun için..Tabi ki bende uğrarım bloguna...Beğenmez olur muyum hiç..emek var sonuçta...Ayrıca turtaya da bayılırım..Sevgiler.
Siltayin çıksa ne güzel olur becerikli bir muğlalı komşum olur ellerine sağlık.
YanıtlaSilAyyy inşallah..Ama becerikli kısmı tartışılır :) SEvgiler
SilUzun süredir yoktum özlemişim blogları.tiğimiz bir ürün. Hele sizin görselleriniz gene nefis. Nar ekşisi bizim evde de çok tükettiğimiz bir ürün ama evde yapmayı göze alamıyorum. Ama sizinki odun ateşinde nefis olmuştur mutlaka. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilİlhan bey hoş geldiniz, özlettiniz....Yapması biraz meşakkatli gerçi sadece narı ayıklaması zor, gerisi çok kolay...Narı ayıkladınız mı gerisi olu gide :) Sevgiler
YanıtlaSil