Zeytinyağlı Yaprak Sarma..






Hafta sonu köye gidilir , asmadan tazecik yapraklar toplanır..
Akşam eve gelir gelmez sarılır..
Sabah kalkar kalkmaz pişirilir..Kahvaltı denmez, bu kahvaltıda yenilir mi denmez..:))
Şöyle enine boyuna fotoğrafını çekmeme bile izin verilmeden:))
Ailecek afiyetle yenilmiştir..
Ege'de dahil :))
Kahvaltıdan kalan sarma akşam yemeğine yetişmemiş, 
mutfağa gelip gittikçe çerez niyetine tüketilmiştir..
Anlatabilmişimdir herhalde sarmayı ne çok sevdiğimizi..
O kadar yani...
Eeee hal böyle olunca 
Bundan sonra hafta da bir pişer artık bizde..
Taki bıktırana kadar..
Bıkarlar mı, bıkar mıyım acaba ??
Mümkünü yok:)
Şimdi tam mevsimi, tazecik..
Köyde asma bol ..
Sar sar ye...:))


MALZEMELER

500 gr asma yaprağı
2 adet orta boy  kuru soğan

3 adet sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
3 adet orta boy domates
1 adet kesme şeker
1,5 su bardağı pirinç

Yarım bardak bulgur
3-4 tutam maydanoz
3-4 tutam taze nane
4 çay kaşığı dolma baharı
değirmende çekilmiş karabiber
çeşni
2 çay kaşığı kuru nane
tuz
dilerseniz biraz pul biber
sosu için:
1 adet limonun suyu
1/2 çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
tuz
sıcak su


HAZIRLANIŞI

    Öncelikle yapraklarımızı 2-3 dakika kaynar suda bekletip,ardından soğuk suyla iyice yıkayalım ve süzmeye bırakalım

     Ardından iç harcımız için yağımızı tencereye alıp ısıtalım ve rendelenmiş soğanlar ve sarımsağı kesme şekeri atıp kavuralım.sonra rendelenmiş domatesleri de ekleyip biraz daha kavuralım ve yıkanmış pirinçleri ve bulguru da ekleyip kavurmaya devam edelim tuzunu ve çeşnisini de katıp, 1 çay bardağı sıcak su koyup, kapağını kapatıp, suyu çekene kadar pişirip, ocağın altını kapatalım.
      Ocağın altını kapattıktan sonra baharatlarını ve ince kıyılmış maydanoz ve naneyi de ekleyip iyice karıştıralım,ılımaya bırakalım ılıdık tan sonra artık kalem gibi sarmaya başlayabiliriz.
       Yaprakların büyüklüğüne göre iç harcını koyup sarmaya başlayalım.harcını koyarken pirinçlerin pişerken şişeceğini göz önünde tutarak ayarlayın ki dolmalarınız piştikten sonra olması gerekenden kalın olmasın,gerçi ben biraz içi dolu dolu seviyorumm:) 
       kendi damak zevkinize göre ayarlayınız.:)Sarma işlemi bittikten sonra iç veya yaprağı nız kaldıysa kesinlikle atmayıp, uygun bir poşete koyup,daha sonra kullanmak için derin dondurucuya koyunuz..
        Sarma işlemi bittikten sonra sosu için yağ,tuz,limon suyu ve sıcak suyu derin bir kasede iyice karıştıralım.tencerenin dibini asma yaprakları ile ve maydanozla kaplayalım ki dibi tutmasın ve maydanoz sarmaya ayrı bir lezzet katsın.yarım demet maydanoz yeterli olacaktır.sonra bir kat sarma dizip hizasına kadar sos dökelim,tekrar bir kat daha sarma dizip yine sos dökelim,aynı işleme sarmalar bitene kadar devam edelim.yani,tüm sarmayı dizdikten sonra sosu dökmek yerine her kata döküyoruz.sos sarmaların hizasında olmalı ne daha az nede daha fazla.üzerine uygun bir tabakla kapatalım.kaynayınca altını kısalım ve yapraklar ve iç harcı orta ayarda yumuşayana kadar pişirelim.( 20 dk pişiyor) piştikten sonra ılıyana kadar kapağını fazla açmamaya dikkat edelim çünkü sarmalar hemen kuruyup kararıyor. soğuk olarak servis edelim.tabi soğumasını bekleyebilirseniz:)



Bol şanslı güzel bir gün olsun...

Güliz GÜL


2 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.