Portakallı Sıcak Puding...








Hissettiğim yoğun duygular fırına mı, yoksa içinde pişenlere bilemiyorum.
Fırında pişme zamanı hep mutlu ediyor beni; 
heyecanla bekliyorum
her zaman  istediğim sonuçları elde edemesem de:(
Sıcaklık derecesi ayarlanır, ısınırken içi boş olsa bile mis gibi kokular yayar; 
Hazırlanan karışım dikkatlice, nazikçe yerleştirilir ve farklı duygular arasında gidip geldiğim bir “bekleyiş” dönemi başlar.
 Bazen uzaktan uzağa gözüm üzerindedir, bazen çok yakın:) 
Fırının karşısında çömelmiş, camına yapışmış, burnumu gelen mis gibi kokulara doğru uzatmış ve gözlerimi “içerdeki”nin üzerine dikmiş bakıyorum, bekliyorum; bazen merakla, bazen sabırsızlıkla, bazen hayran hayran…
 ortak duygu:
 “bitse de tadına baksam”:)
Hele bazen ayrı bir heyecan yapıyorum..
Bide ilk defa deniyorsam tarifi..:)
Bu tarif de camına yapışmış beklediğim bir tarif di..
Beklediğimi de değdi..
Malzemeler:

  • 50 gr tereyağ, yumuşamış
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 portakalın rendesi
  • Yarım su bardağından biraz daha fazla (100 ml) portakal suyu
  • 3 yumurta sarıları ve beyazları ayrılmış
  • 1 paket kabartma tozu
  • 50 gr un, elenmiş ( 1 çay bardağı)
  • 250 ml / 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • servis için; pudra şekeri

Hazırlanışı:
  1. Fırını 180 C dereceye ayarlayın
  2. Puding kaplarınızın taban ve yan kenarlarını yağlayın
  3. Derin bir karıştırma kabında yumuşamış tereyağ, portakal rendesi ve şekeri elektrikli el mikseri ile kremsi bir kıvama gelene dek çırpın.
  4. Daha sonra bu karışıma “sırayla ve her sefer tek bir malzeme olmak üzere”; portakal suyu, yumurta sarıları, un ve sütü ekleyerek çırpın.yumurtanın kokusu çıkana kadar iyice çırpın.çırpma işleminden sonra kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip tahta kaşıkla karıştırın.
  5. Başka bir karıştırma kabında yumurta beyazlarını ; temiz ve kuru derin bir plastik ya da çelik karıştırma kabında, içine hiç sarısı karışmamış yumurta beyazlarını  tel çırpıcı ile ya da el mikseri ile ilk birkaç dakika yavaş tempoda çırpıp, yavaşça hızını arttırıp, yoğun ve hacimli bir hal alınca çırpma hızını daha da arttırıyoruz. Yumurta beyazları oldukça hacimlenip parlak bir görünüm almaya başlıyorlar. Kıvamını kontrol etmek için tel çırpıcı ile beyaz karışımdan bir parça alıyoruz. Eğer üzerinde hokka gibi duruyorsa olmuştur:) Ya da el mikseri kullanıyorsanız mikserin çırpıcıları yumurta beyazı karışımının üzerinde izler bırakmaya başladığında olmuş demektir. yukarıda detaylı olarak yazdığım şekilde çırpın ve portakallı karışımın içine ekleyin. Silikon bir spatula ile karışımın ortasından aşağı, sonra kendinize doğru ve yan kenarları boyunca yukarı olacak şekilde hızlıca karıştırın. Bu esnada diğer elinizle de karıştırma kabını yavaşça döndürün. Bu işlem bir iki dakikadan daha uzun sürmemelidir. Karışımın içinde bir miktar yumurta beyazı parçaları kalmış olabilir. Bu özellikle sufle tarzı tariflerde “kabarmayı” da sağlamaktadır.
  6. Oluşan puding karışımını sufle kaplarına eşit miktarda koyun ve kapları derince bir fırın tepsisine yerleştirin.
  7. Kettle’da su kaynatın ve tepsinin içine dökün; su sufle kaplarının yarısından biraz daha aşağı bir seviyede olmalıdır.
  8. 180 C derecedeki fırında  45 – 55 dakika kadar üzeri hafifçe kahverengileşene dek pişirin. 45. dakikada bir bıçak ya da kürdanla pişip pişmediğini kontrol edin. Kürdanı/bıçağı puding’in tam ortasına batırın temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
  9. Pişme esnasında pudingler oldukça kabarıyor fırından çıkardığınız anda hızlıca iniyorlar. Aynen sufle gibi. Servis sırasında hızlı olmak gerekiyor. Servis yaparken üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz. Afiyet olsun:)
Güzel bir hafta diliyorum herkese!
Güliz GÜL



Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.