Pavlova


















PAVLOVA
Hani beze , diğer adıyla içi boş var ya,
işte onun kocamanı,
hemde üstü bol kremalı ve mevsim meyveli..
Yemede yanında yat yani..
İşte  o kadar
Eğer  bezeyi çok severim diyor sanız tam sizlik..

Pavlovanın şahanede bir hikayesi var..


“Pavlova” ismi ünlü Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova’dan geliyor. Hikaye şöyle; 




Zamanının en önemli balerinlerinden biri sayılan Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkar. Bu ziyaret Yeni Zelanda’da ‘yılın olayı’ sayılır. Rivayete gore, “Dansetmiyor, adeta uçuyor… ” denilen Pavlova’nın şerefine kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak ister. Balerinin bembeyaz tütüsünden etkilenen şef, bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmaya karar verir. 


Tütünün ana şeklini, tatlının ‘Fransız Bezesi’ne benzeyen tabanı oluşturur. Üzerindeki krem şanti katmanı ise tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder. İlk yapılan ‘Pavlova’da süslemede kullanılan kiwiler ise Anna’nın giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarıdır. Tatlı o kadar çok beğenilir ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında yerini alır. Hem Yeni Zelanda’nın hem Avustralya’nın milli tatlısı kabul edilen ‘Pavlova’ ile ilgi çeşitli tarifler var. İşte onlardan biri;


Malzemeler;
4 yumurtanın akı
1 su bardağı pudra şekeri (ya da ince çekilmiş toz şeker)
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı sirke

Krema için:
200 ml süt kreması
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Üzerine: taze meyveler
  • Fırını 180°C’ye ayarlayın.
  • Yumurta aklarını geniş bir kaba alın ve mikserle çırpın. 
  • Yumurta akları hafifçe köpürmeye başladığında parça parça pudra şekerini ilave edip çırpın.
  • Yumurta akları kaşığa alındığında düşmeyecek kıvama geldiğinde mısır nişastasını ve sirkeyi ilave edin ve spatula ile karıştırın nazikçe..
  • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine karışımı dökün, 20 cm çapında bir daire meydana getirene kadar spatula ile yayın. Karışımın yüksekliği 2-2,5 parmak kadar olmalı. 
  • Fırının ısıyı 120°C’ye indirin ve bezeyi 1,5 saat pişirin. 
  • Piştikten sonra fırınınızın kapağını aralık bırakarak soğumaya bırakın.
  • Kremayı derin bir kap içinde şekerle birlikte sertleşene kadar çırpın.
  • Beze taban iyice soğuduktan sonra, üzerini kenarlarda 1-2 parmak boşluk kalacak şekilde krema ile kaplayın. 
  • Üzerini meyvelerle süsleyip, pudra şekeri serpin.

20 yorum:

  1. Ama ama ama :( Çoookkk güzel görünüyor bu! Yemeğe kıyılmaz ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ersin bi kıydık ki sorma gitsin....:))) Ama sonuçda o beni kaç kilo olarak kıydı onu bilmek lazım :))) Sevgiler...

      Sil
  2. oy oy oy bak harika görünüyo bu yaaa
    çocuklar beze istemişlerdi annanın anısına bitanede ben yapayım bariiii.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Naciye annanın hatırına yapılır. kuzularda kocaman bezeyle mutlu edilir...Mutlu kal....

      Sil
  3. ama oynamıyom yaaaa
    tatlı sevmez halimde benim bile içim gittii

    hazır kar tatili çocuklar evde..hımmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadriyecim pişman olmazsın çok hafif güzel bir tatlı...Kuzularda evdeyken yapılır...sonrada saldırılır..Bende tatilde yaptım...Sevgiler canımcım...

      Sil
  4. Oy bu nedir ya kaşıkla mı dalınıyor. Deli bir şey bu, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdan kalan dalda nasıl dalarsan dal pişman olmazsın canımcım..Sevgiler

      Sil
  5. Harika görünüyor Güliz sayende yeni bir tarif öğrenmiş oldum ellerine sağlık canım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meltemcim çok tşk ederim...Çok hafif güzel bir tarif tam kuzular için..Sevgiler canımcım...

      Sil
  6. Güliz gerçekten iştah kabartıcı bir şey olmuş.Bembeyaz bir yanardağ gibi...Beyaz-siklamen lavlar püskürten :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sertaç bu kadar güzel anlatılabilirdi pavlova...Diline sağlık...Sevgiler...Mutlu kal.

      Sil
  7. güliz ne beceriklisin sen! süper görünüyor ellerine sağlık,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebuş kızardı yanaklarım...senin yanında ne beceriği arkadaşım...Kör topal işte benimki..Sevgiler canımcım...

      Sil
  8. Harika görünüyor...ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Bilge çok tşk ederim güzel yorumun için..Sevgiler....

    YanıtlaSil
  10. gulizcim,,,,bu nasil guzel bir sey?
    yerim ben onu:)'yerim
    tatliyla basim hos degil ama...ben buna kiyamammmmm
    aldim tabagi gidiyorum:)))))))))))senide opuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cihanım afiyet şeker olsun....Tabak sana feda olsun...:)))) Sevgiler

      Sil
  11. beze hemde kocaman, kremalı hepsini bitirebilirim... yeni bir tarif yaşasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moon hemen bitiveriyor zaten...Kremalı hafifi bir tatlı...Sevgiler

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.