Kayısı Reçeli ve her zaman ki gibi oradan buradan şuradan :))) ;)


















Tabi her zaman dağlara çıkmıyoruz..
Arada denizin tadını da bakmak lazım ama değil mi?
Eğer denize yakın yerde yaşıyorsan ,
Olmazsa olmazın :)))
Burası Marmaris ve Akyaka arasında, 
Sedir adası karşısındaki İncekum plajı Türkiye'nin  en güzel kum plajı ve denizlerinden biri... 
Minik plajı kaplayan incecik beyaz kumları, 
berrak turkuvaz suları,
plajın hemen yanında gölgesine sığınılan çam ağaçları ile harika bir yer.
İncekum'a ulaşmak biraz zahmetli. 
Marmaris yolundan Sedir Adası'na doğru sapılıyor.
Sedir Adası'na kalkan teknelerin limanının yanından devam edip Gökova manzaralı kıvrımlı yollardan ilerleniyor. 
Ana yoldan saptıktan yaklaşık yirmi dakika sonra İncekum'un yukarısındaki ormanlık alana varılıyor. Bundan sonrasına araba ile gidilmesine izin verilmiyor,  traktörün römorkünde plaja ulaşılabiliyor...
Biraz zahmetli ama değer mi değer :)
Ama bu kadar uğraşamam derseniz, Akyaka'dan kalkan tur teknelerin de uğradığı koylardan birisi...

Evet gelelim kayısı reçelimize ;
Bu sefer değişik bir teknik denedim, 
gerçi ben çok uzuk değilim tekniğe,
annemde bu teknikle çok reçel yapardı..
kireç suyunda yapılıyor bu reçel,
daha diri kalıyor meyvesi .
Eğer sizde seviyorsanız benim gibi diri meyveli ,
mutlaka denemelisiniz...

Yarından itibaren 9 günlük tatile ayrılıyorum.
hiç bir plan yapmadık bu yıl,
nerelere gideriz ne yaparız bilmiyorum
ama en güzeli insanın evi...




Sevgiyle kalın...



Güliz GÜL..




KAYISI REÇELİ (KİREÇ SUYUNDA) 

Malzemeler

  • 1 kg sert dokulu iri kayısı (Mutlaka sert ve olgunlaşmamış olmalı ) (Ben 4 kilodan yaptım miktarı
  • kg göre ayarlayınız )
  • Yarım kg toz şeker,
  • 3 su bardağı içme suyu
  • 2 adet limon tuzu
  • 1 çay kaşığı tereyağ (taşmasın diye )
  • 4-5 Adet karanfil

Kireçli su:

  • 1 su bardağı sönmüş kireç
  • 3 litre su
  1.  Kayısı Reçeli Tarifi için; 
    Kayısı reçeli yaparken, kayısıları kireç suyuna koyup bir gece beklettikten sonra şurupla pişirilirse kayısılar diriliğini ve şeklini daha iyi muhafaza eder. Kireçle su karıştırılır.Kireçli su yarım saat kendi halinde bırakılarak durulması için beklenir. Üst kısmında toplanan duru kireç suyu çekirdekleri çıkarılmış ve 2 yada 3 bölünmüş kayısıların üzerine dökülür. Bir gece bekledikten sonra çıkartılıp güzelce yıkanır ,içindeki suların tamamen çıkması için  bir süzgece konulur suların iyice süzülmesi beklenir
  2.  Tatlı kayısı çekirdekleri çıkarılır, kırılır. İçlerinin kabukları soyulur.
  3.  Toz şeker ve su ocağa konulup kaynatılır. Kaynamakta olan şurup içine kayısılar ve çekirdekleri atılarak pişirilir. İçine karanfilleri ekleyiniz. Taşmaması için tereyağ ilave edilir. Şurup içinde pişen kayısılar şeffaf bir durum alır. Şurup koyulaşmış, istenilen normal kıvam gelmişse limon tuzu ilave edilip 1-2 dakika daha kaynatılarak pişirmeye son verilir.
  4.  Kayısılar pişmiş ve şeffaf duruma geldiği halde şurup koyulaşmamışsa kayısılar delikli kepçe ile dışarıya alınır. Şurup kaynatılarak koyulaşmaya yüz tutunca kayısılar tekrar koyu şuruba konur, limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek 5 dakika daha pişirildikten sonra ocaktan indirilir ve sıcak olarak temiz, kuru kavanozlara doldurulur ve kapağı kapatılıp ters çevrilir. Soğuduktan sonra kullanılır.
  5. Afiyet Olsun!

12 yorum:

  1. Ağaç gölgeli plajlar en sevdiklerim :)

    Kayısı reçeli nefis gözüküyor.

    İyi tatiller :)

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle Handan hele çocukluysan kesinlikle ağaç gölgeli olmalı :))
    Teşekkür ederim...Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel bir yer orası öyle :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice çok güzel ama öğleden sonra çok kalabalık oluyor...İğne atsan düşmez dediklerinden :))) Sabah tadını çıkaracaksın ... Sevgiler

      Sil
  4. Yanıtlar
    1. Deep ; ne yani reçelimi beğenmedin mi :)))) Canım benim kesinlikle deniz en güzeli :)) Sevgiler

      Sil
  5. Römork da yolculuk ne tatlı :)
    İyi tatiller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım..Tatil bitti, iş başı :( Sevgiler...

      Sil
  6. Gülizciğim..ellerine sağlık reçelin tam kıvamın da süper gözüküyor.. biraz geç gördüm..bende yapdım. Düz kaynatdım.birde kayısı marmelati yaptım..oda çok güzel olur...allaha emanet olun...sevgiler emel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelcim çok teşekkür ederim...Kireç suyunda bende ilk defa denedim ama çok memnun kaldım, evdekilerde beğendi ki çoktan yarısı bitti :)) Marmelat hiç denemedim..Ama eminim güzel olmuştur..Güle güle güzel günlerde yiyiniz...Sevgiler

      Sil
  7. Gülizciğim..marmelat şöyle yapıyorum.ben...kayisilar biraz ermiş olacak ..kevgirden elimle geçiriyorum.benim ölçek tas.şekeri...birebir yapıyorum.guzelce kaynatıyorum..biraz koyu kıvamına geliyor.. bir tatlı kasigi limon tuzu ilave edip altını kapatıyorum.kavanozlara doldurup ağızlarına tülbentle.. gecirip 3.4 gün güneş te bekletip buzdolabına koyuyorum.insallah anlatmışımdır.kolay yigenlerime yaparsin..insallah sevgiler emel

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emelcim mutlaka deneyeceğim, kayısıyı tuttu bizimkiler.ekmeğin üzerine sürer sürer yeriz :)) Ellerine sağlık seninde... Sevgiler..

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.