Tereyağ yapımı
EVDE YOĞURT veya SÜT KAYMAĞINDAN TEREYAĞI YAPIMI
YAPIM AŞAMASINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR :)
Kural 1: Çocukken annen yaparken karşıdan gördüğün, ooo çok basit dediğin kadar değil...
Kural 2: Evde anne su , anne süt diyen çocuklar varsa uyudukları zaman beklenmeli...
Kural 3: Eşinin 40 yılda bi dışarıya çıktığı günde yapılmamalı...
Kural 4..Ama bu kuralların dışında da ben yaparım derseniz O BAŞKA :)))
Kural 5: Bu kadar zorluğun sonunda değdi mi?? derseniz
MUHTEŞEM...
MALZEMELER:
2 Kase yoğurt veya süt kaymağı,
1 çay bardağı soğuk su
YAPILIŞI:
Toplanarak biriktirilen kaymaklar dondurucudan çıkarılıp kalorifer peteğinin üzerine koyulup çöz dürülür...
Mikserle önce düşük devirde sonra yüksek devirde yaklaşık ben bir saat çırptım.
Yağı üstüne çıkmaya başlayınca 1 çay bardağı soğuk su dökülerek yağın iyice toparlanması sağlanır.
Tekrar çırpılıp süzgece alınarak süzülür.Üzerinden tekrar buzlu soğuk su dökülerek yağ yıkanır.
Yağı yıkamakla suyundan ayırarak daha fazla bozulmadan dayanmasını sağlarız.Eğer yemeklerinizde kullanacaksanız çırparken içine az tuz ilave edebilirsiniz.Ben kahvaltılık kullandığım için eklemedim.
Damak zevkinize göre tereyağın içine çörek otu, kırmızı biber ve arzu ettiğiniz diğer baharatları da ekleyebilirsiniz. Ben kekik ve nane ekledim.
Streç filme sararak istediğiniz şekli verin ve katılaşması için buzdolabında 1 saat kadar bekletin. (Farklı şekiller arzu ederseniz kurabiye veya silikon kalıpları da kullanabilirsiniz.)
Sarılı halde buzdolabında 2 haftaya kadar, derin dondurucuda ise bir kaç ay tazeliğini koruyacaktır.
Izgara et, tavuk, sebzeler ile birlikte servis edebileceğiniz gibi kahvaltıda kızarmış ekmek üzerine sürerek de tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun..
marifetli hatun tereyağ bile yaparmış!
YanıtlaSilellerine sağlık..
mutlu haftalar..
Sebuş marifet kim ben kim..Kör topal de sen şuna :))) Sana da mutlu haftalar canımcım...
SilN'aaaptın sennn :-)))))
YanıtlaSilGüliz harika görünüyorlarrr
Tereyağ yapayım dedim işte :))Tşk ederim güzel yorumuna...Sevgiler..
SilEskide kalmamış bu maharetler, helal olsun dediklerimdensin.İyi haftalar.
YanıtlaSilBurcucum çok tşk ederim güzel yorumuna..Sevgiler
SilGüliz sen ne hamarat bir annesin hazır tüketimin arttığı bu ortamda bunlara vakit ayırıp en sağlılısını hazırladığın için seni becerilerinden dolayı kutluyorum
YanıtlaSilNevcihan ablacım ne güzel senden bu kadar güzel bir yorum almak...Çok tşk ederim...Sevgiler...
Silboşuna dememişler, ev yapceksen toğladan, gız alceksen moğladan diye, işte doğal hayat içinde ne var bilmek böyle oluyor.
YanıtlaSilMoon sonunda çok pişman olursun sonrada diyorlar o tekerlemenin sonunda artık :))) Canım çok tşk ederim ...mutlu kal...
Silaa ilk defa evde tereyağı yapıldığını gördüm. Bravo sana valla pes ! maşallah ne diyim. Yalnız 1 saat çırpma sonunda sen sallanmaya devam etmişindir evde titrek dolaşan kadın :) Bu kadar emeğe o tereyağını yedirtmem de yemem de ahaha :) elllerinde sağlık ve bu tarif bir köşede dursun organik yaşam hayallerim var ;) musmutlu haftaların olsun canııım <3<3<3
YanıtlaSilAlemsin canım ya güldürdün beni....tek yesin de kuzular ben yedirmeye razıyım :)))Başkanım çocuk olunca insan nasıl yaparım da en doğalını yaparım diye çok düşünüyor...Sen sakla bir köşeye yarın bir gün lazım olur...E nede olsa görünen dağın arkası çabuk gelirmiş :))) Sevgiler..
SilHarikasın.
YanıtlaSilbenim aklıma dondurucuya koymak gelmemişti. genellikle 1 kaseden yapmayı denedim. az çıktı dolayısıyla.
Ellerine sağlık canım benim.
Dilek cim çok tşk ederim canımcım...dondurucuda bekletince daha çok kaymak biriktiriyorsun ..daha çok tereyağ çıkıyor..uğraştığına değiyor....Mutlu kal...
SilGüliz senin bloguna her gelişimde içimden hep moon'un yazdığı söz aklıma gelir boşuna söylememişler derdim. Çalışan bir annenin böyle hamarat olması aynı zamandada çok zevkli olması .....
YanıtlaSilSana kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum.
Gezginim utandım bak..Kızardım valla...hamarat, zevkli değil de...kör topal diyelim işte :))) Çok okursam yorumunu havalara gireceğim yoksa :))..Sevgiler canımcım...
Silşahanesin güliz,
YanıtlaSilbütün güzel numaralar var sende:))
Canımsın havvacım :)))
YanıtlaSilÇok güzel görünüyor ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilSizi takibe aldım, bende bloguma beklerim ..
http://yagmur-serhats.blogspot.com.tr/
Çok tşk ederim..Mutlaka uğrayacağım..Mutlu Kal...
SilNe tane malzeme görünce bunun neresi zormuş dedim ama gerçekten büyük emek.Sabır işi ve çok doğru çoluk, çocuk falan olmayacak el altında. :)) Ellerinize sağlık süper.
YanıtlaSilİlhan bey zoru yok aslında ama süreç uzun..Birde bileğine kuvvet ama şimdiler robot mikserler var..Onlarla iş çocuk oyuncağı :))) Sevgiler...
Silyaa sen nerden öğreniyon bu yaşamsal şeyleri :)
YanıtlaSilDeep annem çok yapardı ben çocukken ,
Silhemde öyle mikserle değil,
el çırpıcıyla :)) sevgiler canımcım..
Süper bişi olmuş. Çalışan ve 2 çocuk annesi olarak bunları yapan kadını ben ayakda alkışlarım...Canan
YanıtlaSilCanan hanım güzel yorumunuz için çok tşk. ederim.sevgiler..
Silbizim evde kaynayan sütten çıkar kaymakları hemen eşim ve oğlum tüketirler. Tereyağına kalmaz yani...Ama eşimin babası kaymağı bir kavanoza boşaltıyor içine su ekliyor. Elinde çalkalayarak yağını çıkartıyor...
YanıtlaSilSaadet ben yoğurttan aldığım kaymakla yaptım canım...Eskiden annemde kayın baban gibi yapardı...Ama daha zahmetli. biraz daha sabır işi...:))) Sevgiler...
Sil