kahvaltılık.
lutenitsa
Yemek
Lutenitsa (Kahvaltılık Sos)
Bugün çok yoruldum kış hazırlıklarına dolu dizgin devam, köye gelmişken boş oturmak olmaz taze taze dalından toparlanıp, kış hazırlıkları yapılır :)) yanlız fotoğraf makinemizi adamım ankara'ya götürdüğü için foto çekemedim ama , önceki blogumda vardı , oradan kopyaladım.Bi nevi kopya çektim :)))
Lutenitsa yemelere doyamayacağınız, ister kahvaltıda ekmek üzerine sürülüp yeniliyor,isterseniz makarnanın üzerine sos, tadına doyum yok,, biraz fazlaca ekmek yediriyo ama kuzular için çok güzel ve sağlıklı...Özelikle Benim Eylül kız çok severek yiyor, bende her anne gibi o yedikçe seviniyorum.hal böyle olunca her yıl ,, bi yıl öncekine göre kavanoz sayısı çoğalıyor hayliyle :))
Lutenitsa yemelere doyamayacağınız, ister kahvaltıda ekmek üzerine sürülüp yeniliyor,isterseniz makarnanın üzerine sos, tadına doyum yok,, biraz fazlaca ekmek yediriyo ama kuzular için çok güzel ve sağlıklı...Özelikle Benim Eylül kız çok severek yiyor, bende her anne gibi o yedikçe seviniyorum.hal böyle olunca her yıl ,, bi yıl öncekine göre kavanoz sayısı çoğalıyor hayliyle :))
Malzemeler
3 kilo domates
3 kilo etli kırmızı biber
1 kilo patlıcan
1,5 çay bardağı sirke (İsteğe Bağlı)
3 kilo etli kırmızı biber
1 kilo patlıcan
1,5 çay bardağı sirke (İsteğe Bağlı)
3-4 baş sarımsak
acı biber(isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı tepeleme tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
acı biber(isteğe bağlı)
2 yemek kaşığı tepeleme tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağı
kekik
kimyon
karabiber
*Biber ve patlıcan közleme işini ocağınızın üzerinde yapabileceğiniz gibi daha pratik olması açısından fırınınızın ızgara ayarında da yapabilirsiniz..
En güzeli ve lezzetli olanı odun ateşinde közlenmiş olanıdır benim yaptığım gibi :)ama bu şehirde yaşayanar için biraz zor malesef :(
*Kavanozlarınızı ters şekilde 6-7 saat üzerine bir örtü örter bekletirseniz daha iyi olur
*Kavanozları güneş görmeyenserin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Kullanmaya başladığınızda ise buzdolabında saklayın benden size tavsiye.
Kullanım kolaylığı aşısından bu sosu 500grlık yada 250 grlık kavanozlara koyarsanız
daha kullanışlı olacaktır..
.................Afiyet Olsun....................
Yapılışı
Kırmızı biberi yıkayalım ve bir kaç yerinden deldiğimiz patlıcanlarla birlikte közleyelim, kabuklarını ve çekirdeklerini temizleyelim; bıçakla doğrayıp bir kenara alalım..
Domateslerin kabuklarını soyup,, robotdan geçirelim.
Hazırladığımız domatesi pişirmek üzere derin bir tencereye alalım ve orta ateşte koyulaşana kadar ara ara karıştırarak kaynatalım.Doğranmış sivri biberleri de ilave ediyoruz. Diğer yandan, közlenmiş biberleri ve. Patlıcanlarda aynı şekilde Robottan geçirilir. Domatesin içine karıştırılıp hepsi pişirilerek suları çektirilir.
Tuz, şeker, sirke,zeytinyağ ve istediğimiz baharatları , rendelediğimiz sarımsağı ilave edip koyulaşana kadar ateşte karıştırmaya devam edelim
Sosumuz suyunu çekip koyu bir kıvam alınca, kaynar kaynar kuru cam kavanozlara paylaştıralım , kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp ters çevirelim..
...
Lutenitsamız hazırdır artık kahvaltıda kızarmış ekmekle yiyebilirsiniz.
En güzeli ve lezzetli olanı odun ateşinde közlenmiş olanıdır benim yaptığım gibi :)ama bu şehirde yaşayanar için biraz zor malesef :(
*Kavanozlarınızı ters şekilde 6-7 saat üzerine bir örtü örter bekletirseniz daha iyi olur
*Kavanozları güneş görmeyenserin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
Kullanmaya başladığınızda ise buzdolabında saklayın benden size tavsiye.
Kullanım kolaylığı aşısından bu sosu 500grlık yada 250 grlık kavanozlara koyarsanız
daha kullanışlı olacaktır..
.................Afiyet Olsun....................
Öffff, şu kabuklarını soyma işi olmasa ya.
YanıtlaSilTembel anne
Evet közlemesi ve soyması meşakkatli ama inan ki değer,, tadı yerinde..
YanıtlaSilyoooo hiçte tembel anne değil, sizi takipte zorlanıyorum :) ama takipteyimmm :)
Muhteşem bir tat ben de yaptım, severek yiyoruz.
SilAfiyet olsun.
Sizede afiyet olsun..beğenmenize sevindim..
Sil:-)
YanıtlaSilMutlu anne
Güliz tarifi aldım ama fotoğrafları göremedim bir kontrol etsen canım ellerine sağlık.
YanıtlaSilMeltem nasıl düzelecek bu resimler bi çözemedim canım ya..
YanıtlaSilİyi ki hatırlattınız geçen sene yapmıştım çok da sevmiştik. Tarifinizi not ettim Cuma günü yapılacaktır. Elinize sağlık.
YanıtlaSilTşk. ederim ilhan bey..Afiyet şeker olsun..
Silmerabaaaa demek istediim. görüşürüz yinee. meltem ilhan oğlak kızları. arkadaşlarım var ki burda :)
YanıtlaSilHoşgeldin deep, Çok mutlu oldum uğramana..Evet ortak arkadaşlarımız..Bende görüyordum hep adını..Ama havvacımın yazısında ayrı tanıdım seni..Tebriğe geliyorum hemen zati..
SilE yeni yazı yok, ben mi göremiyorum. BU GOOGle işini hiç sevmiyorum ki ben.
YanıtlaSilÖperim.
Öğretmeninden mutlu anne
Neden göremiyorsun acaba yeni yazılarımı..bendende kucak dolusu sevgiler..
Silah bir de ben yapabilsem :) ellerinize sağlık. Bu arada bloğunu takipteyim kendi sayfamda blog yazarlarına özel bir hediye veriyorum. Blog tasarımı , header şablon kişiye özel tasarlıyorum. Katılmak istersen
YanıtlaSilhttp://www.ssdesignbutik.com/2014/09/blog-tasarimi-hediye.html
Sevgiler.
ellerine sağlık güliz yalnız minik bir bilgi eklemek isterim lutenitsada birde haşlanmış havuç olur canım bulgaristan macırıyım bebekliğimden beri bayılarak yiyorum ;)
YanıtlaSilCanım çok tşk ederim bilgi için, içinde bir de havuç bol vitamin süper olur,
Sil