Börek
hamur işleri
Kıymalı , Patatesli Börek..
Bu sefer;
Anne böreği diyemeyeceğim :(
Öyle yufka açamaya ,
zamanımda yok zaten,
Hep diyorum,
en güzeli,
elde yapılan, evde yapılıp, içine sevgi katılan,
ama her zaman olmuyor işte,
İşte böyle durumlarda,,
İyi ki hazır yufka sen varsın diyorum, :)
İçini bir gün önceden hazırla,
işten gelince sar,
en fazla yarım saatte sofrada ,
her zamanki gibi ,
tam benlik:)),
Sağlıcakla kalın !!!
Güliz GÜL..
MALZEMELER:
5 adet yufka
5 adet yufka
SOSU:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
PATATESLİ HARCI İÇİN:
Yaklaşık 1 kg patates)5-6 adet iri patates
250 gr kıyma
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet soğan(doğranmış veya rendelenmiş)
1,5 çay kaşığı tuz
1 er çay kaşığı pul biber, kara biber
Yaklaşık 1 kg patates)5-6 adet iri patates
250 gr kıyma
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet soğan(doğranmış veya rendelenmiş)
1,5 çay kaşığı tuz
1 er çay kaşığı pul biber, kara biber
HARCIN YAPILIŞI:
Patatesleri haşlayın.haşlanan patatesleri iyice ezin.bu arada tencerede yağda kıymayı kavurun.kıyma suyunu çekince soğanları ekleyin.kavurun. Salçayı ve baharatları ekleyin.5 dk.daha pişirip ocaktan alın.önceden haşladığınız ve ezdiğiniz patatesleri kıymalı harca ekleyip karıştırın.harcımız hazır.
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN:
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI:
Tepsiyi sıvı yağla yağlayın, yufkanın birini tezgaha serin.hazırlanan sosu fırçayla yufkanın her yerine sürün.yufkayı tam ortadan ikiye kesin.iki adet yarım yufka olacak.yarım olan yufkanın geniş tarafına patatesli harcı ince bir çizgi halinde koyun.çok fazla koymayın.kalın olur.yufkanın kenarlarını çok az katlayıp rulo şeklinde sarın.sarılan yufkayı tepsinin tam ortasına gül şeklinde kıvırarak koyun.kalan diğer yarım yufkayı da aynı şekilde harcını koyup kenarlarını katlayıp rulo şeklinde sarın.hazırlanan bu ruloyu tepsinin ortasındaki gül şeklinde kıvrılan yufkanın etrafına dolayın. ikinci yufkaya geçebiliriz..
ikinci yufkayı tezgaha koyun.sosu fırçayla üzerine sürün.ortadan ikiye kesin.aynı şekilde harç koyup sarın.tepsideki rulonun etrafına dolayın.diğer 3 yufkayı da aynı şekilde hepsini kesip ayrı ayrı rulo yapın.tepside yer kalmasa bile sıkıştırarak koyabilirsiniz.yufkaların tamamı bittikten sonra yumurta sarısını sıvı yağla çırpıp böreğin üzerine sürün.çörek otu , susam serpin.180 derece fırında üstü iyice kızarana kadar pişirin.
ikinci yufkayı tezgaha koyun.sosu fırçayla üzerine sürün.ortadan ikiye kesin.aynı şekilde harç koyup sarın.tepsideki rulonun etrafına dolayın.diğer 3 yufkayı da aynı şekilde hepsini kesip ayrı ayrı rulo yapın.tepside yer kalmasa bile sıkıştırarak koyabilirsiniz.yufkaların tamamı bittikten sonra yumurta sarısını sıvı yağla çırpıp böreğin üzerine sürün.çörek otu , susam serpin.180 derece fırında üstü iyice kızarana kadar pişirin.
günaydın güliz
YanıtlaSileline sağlık,en sevilen lezzetlerden yapmışsın.
aslında sarma işini de bir gün önceden yapabilirsin,bi tek üzerine yumurtasını sürüp fırına sürmece kalır sana:))
sevgiler
Havvam bu fikiri tuttum, daha pratikmiş..:)Çok tşk ederim..Mutlu kal..
SilBu böreği görür görmez, annemi arayıp bana çarşaf böreği yapmasını istedim. :))
YanıtlaSilBiraz canım çekmiş olabilir tabii, bakalım akşama artık!
Ellerine sağlık.
Ersincim keşke yakın olsaydık ablacım..Hemen 1 tabakta sana gönderirdim:)) Neyse akşama annecin en lezizinden yapmıştır sana..aslında çoktan yemiştirsin sen o böreği..Afiyet şeker olsun.
SilOh olsaydı da kahvaltıya yeseydik :) Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilSevgiler
Mervecim çok tşk. ederim.. Mutlu kal canımcım..
SilGünaydın bende yarın patetesli börek paylaşmayı düşünüyordum ne güzel tesadüf oldu Güliz çok severim patetesli böreği seninki birde kıymalıki yemede yanında yat ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilMeltemim tesadüf olmuş:)) Bende çok severim böreği, Benim kuzular kırmızı eti , severek yemiyorlar maalesef, ama böreği bayıla bayıla yiyorlar..Bende koydum kıymayı , afiyetle yedirdim :)) Bildiğin anne tuzağı işte :)))
Silbak şimdi on onbeş yazını okuyup yorumladım. eşin ne zaman yüz kilo olcaaaak seniiiin :)
YanıtlaSilAhhhh deep , Serdar yediğini inkar edenlerden maalesef :))) Nerde kilo tığ gibi, tüm kilolar bende :)))
SilBörek olsun da yufkadan olsun hiç farketmez. :)) Her zamanki gibi fotograflar nefis bu da böreğin lezzeti demek zaten. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilİlhan bey çok tşk. ederim güzel yorumunuz için..özelikle fotoğrafları beğenmeniz çok mutlu etti beni..sevgiler..
Silinan gulizcim,,,elimi bile surmedim tepsine:)))))))
YanıtlaSilTepsi sana feda olsun cihanımmm:)
Sil