Cevizli Baklava














Bayramda bir baklava yapmışım,
yemede yanında yat,,
yufkayı kendim açmışım sanki, 
havama bak :))
Yok yok ben açmadım yufkayı,
nerde bende o kadar beceri,:))
 hazır baklava yufkasından yaptım..
çok kolay ve çok leziz oldu,
Zamanımın çoğunu cevizi ayıklamak aldı,
gerisi çok basit,
yalnız tarifi harfi harfine uygulamak lazım...
deneyin pişman olmazsınız..

Şeker tadında nice mutlu bayramlara...!!!
Güliz GÜL...



Malzemeler ;
2 pk.hazır baklava yufkası(toplam 45 adet yufka olması lazım)
250 gr.tereyağ (sana tereyağ)
1 su bardağı sıvı yağ
Bolca dövülmüş ceviz (dişe gelir şekilde robotta çekin)(400-500 gr kabuksuz ceviz içi)

ŞERBETİ İÇİN:
5 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI:
Dikdörtgen fırın tepsisini sıvı yağla yağlayın.yufka paketini açıp yufkaların üzerine nemli bir bez örtün.
Tereyağını tava da eritin.ocağı kapatıp sıvı yağı ekleyin.karıştırın.yufkalar çok ince ve dikdörtgen şeklinde olduğu için tepsiye koyarken yırtılmaması na dikkat edilmeli.
Yufkaları tepsiye birer birer koyacağınız için yufkaları yerleştirirken mutlaka sayarak yapmalıyız.
Tepsiye ilk yufkayı serin.üzerine 2.yufkayı serin.üst üste olsun.3.yufkada 2-3 yemek kaşığı tereyağ-sıvı yağ karışımını fırçayla her yerine sürün.Mutlaka yufkaları teker teker üst üste koyun, kesinlikle 3 yufkayı aynı anda koymayın..tek tek koyulacak.
Yufkaları üzerine teker teker koymaya devam edilecek.4.yufkayı üzerine koyun.5.yufkayı üzerine koyun.
6.yufkada yine 2-3 yemek kaşığı tereyağı-sıvı yağ karışımını fırçayla her yerine sürün.yani her 3 yufkada bir sürülecek.(3-6-9-12-15)aradaki yufkalara yağ sürülmeyecek.
15. yufkada yağ sürdükten sonra ceviz serpilecek.isteğe bağlı olarak bol ceviz serpebilirsiniz.boş yer kalmasın.
Yufkalar tek tek üst üste konmaya devam edilecek.18-21-24-27-30. yufkalarda yağ sürülecek.
30.yufkada bi daha ceviz serpilecek.33-36-39-42-45.yufkalarda yağ sürülecek.45.yufka son yufka.kalan yağın hepsini sürüp baklavayı dilimleyin.(15. ve 30. katta ceviz konulacak)
Önceden 200 derece ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.fırından alıp tamamen soğumaya bırakın.

Şerbete geçelim…
Şeker ve suyu tencerede kaynatın.kaynayınca saate bakıp 15 dk.tutun.tam 15 dk. kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin..
Bi taşım kaynatıp hemen ocağı kapatın.şerbeti ılıktan biraz sıcak olsun.baklava soğukken şerbeti eşit olarak dökün.şerbet çok kaynar dökerseniz baklavanız hamurlaşır.
Kesinlikle tepsinin üzerini kapatmayın....



8 yorum:

  1. Önerdiğiniz bir marka var mı Güliz hanım?Bu arada ellerinize sağlık, güzel görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi markasını hatırlamıyorum ama bim den almıştım , tşk. ederim güzel yorumunuz için..

      Sil
  2. ne şahane olmuş güliz
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tşk ederim havvacım..Mutlu kal..

      Sil
  3. Harika olmuş Güliz hiç hazır yufka gibi durmuyor ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meltem tşk ederim canım. Maalesef hazır yufka :)).Kucak dolusu sevgiler..

      Sil
  4. güliz hızına yetişemiyorum, baklavaya bayılırım, bayılırım ....ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moon çok tşk ederim, kör topal idare canımcım :))

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.