Siyah Zeytin Yapımı

























Cennette iki ağaç varmış kutsal sayılan. Biri GERÇEK AĞAÇ denilen incir ağacı, 
bir diğeri ise HAYAT AĞACI denilen zeytin ağacı...
Geçmişi neredeyse insanlık tarihi kadar eski. 
Mitolojide Tanrıçaların taçlarında zeytin dallarının bulunması, güzellik yarışmalarında kadınları süslemesi bu yüzden...
Adem ile Havva'ya kadar giden öyküler var hakkında. 
Ölümsüz sayılması ise bu ağacın hakikaten ölmemesi. Yani; kuruyan yerlerinden yeniden filiz vermesi ve yaşamaya devam edebilmesi...
300 yıllık ağaçlardan halen ürün alınıyor. Budamayla gençleşen ağaç sürekli kendini yenileyebiliyor.
 Doğal afetlerde de ölmüyor ama kendine gelebilmesi için asgari 5—6 yıl gerekiyor.

Hayat ağacı denilmesi belki de büyümesi zor ve yavaş olduğu içindir. Zaman, emek istemesi de tıpkı bir insanın yaşaması gibi ağır ağır, ama anlamlıdır...
Özelikle yabancı bloglarda çok görüyorum,
saksıda zeytin ağacını,
hani bende düşünmüyor değilim,
evde ölümsüzlük ağacının güzelliğini...

Gelelim siyah zeytinin yapımına,
bu yıl geçti ama seneye mutlaka deneyiniz.
kendi yaptığınız zeytinin tadı başka olacaktır.
en doğalından, en temizinden..
içinde katkı maddesinin olmadığını bilerekten,
gönül rahatlıyla yersiniz...

Love dolu bir gün olsun ♥  ♥ ♥ ♥
Güliz GÜL...

MALZEMELER:

3 kg siyah etli zeytin 
3 çay bardağı iri tuz (Turşuluk Tuz)
1 çay bardağı elma sirkesi
1 kahve fincanı zeytinyağı 

YAPILIŞI:
Zeytinlerin saplarını koparıp yıkayın.sonra zeytinlerin her birine çatal batırıp plastik bidona koyun.
Üzerine 3 çay bardağı kaya tuzu,
1 çay bardağı elma sirkesi ve 
1 fincan zeytinyağını koyun.
Bidonun kapağını sıkıca kapatın
Bidonu yan yatırın.gün içinde sık sık bidonu çalkalayın.aklınıza geldikçe bidonu yuvarlayın, çalkalayın :))
5 gün sonunda bidonun içinde biriken suyu süzgeçle süzün.
Süzdüğünüz zeytinleri tekrar bidona koyun.
Üzerine hiç birşey eklemeyin .Yine 5 gün boyunca bidonu yan yatırın.gün içinde sık sık çalkalayın.
5.günün sonunda suyunu süzüp temiz bir çuvala koyun.üzerine ağırlık koyun.zeytinin acısı çıksın.
3 gün bu şekilde beklesin.
3.gün zeytinin tadına bakın.acısı gitmemişse ağırlıkta bekletmeye devam edin.
acısı gitmiş yenilebilir duruma gelmişse zeytinleri geniş bir tepsiye yada seleye döküp yayın.
Buruşması için balkonda 2 gün bekletin.sonra zeytinleri cam kavanoza koyup zeytinlerin üzerini geçecek şekilde zeytinyağı koyun.
Yıl boyunca afiyetle yiyin...

Zeytinle ilgili bilgiler Alıntıdır.

10 yorum:

  1. Bu keyifli, sağlıklı,harika bilgilerle süslenmiş yazıyı okuyunca pat diye aklıma ülkemde kesilen zeytin ağaçları geldi, tüm neşem kaçtı :-(

    Siyah zeytin yapımını bilmiyordum inanır mısın?Bu,kullanışlı bir bilgi oldu.Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadriye zeytinleri bir gecede kestiler...Nereye gidiyoruz bilmiyorum..Ama neyseki...70 yaşında olup da halen toprağına zeytin ağacı dikenlerde var memleketimde :...Sevgiler...

      Sil
  2. ekmeğimi banıp yiyesim geldi:)) merak ediyordum çok siyah zeytinin nasıl yapıldığını! bu güzel paylaşım için mersi mersi:)
    ve benimde tıpkı kadriye gibi kesilen o güzelim zeytin ağaçları geldi:( insanlık nereye gidiyor diye düşünerek üzüldüm doğrusu:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sebuşum..çok kolay ve leziz bir yöntem mutlaka dene canımcım...
      üzülmemek elde değil sebuş........

      Sil
  3. Gülizim, öyle tatsız bir dönem yaşıyoruz ki; ölümsüz denilen ve mitolojinin ana unsurlarından biri olan zeytin ağaçlarımız bile yok edilmekte.:( Hepsine sarılmak, dokunmayın demek istiyorum. Ama dinleyen yok biliyorum:( Umutsuz değilim, mutlaka, güneş bir gün doğacak ve geçmiş tarihi belli olmayan bu güzel ağaçlar, sonsuza kadar yaşayacak. Ellerine sağlık güzel arkadaşım, onca iş güç arasında zeytin bile yapabilmişsin.:)) Benim için al eline bir parça dumanı üzerinde tava ekmeği, şu zeytinin altındaki mis gibi zeytinyağına daldırıver:)) Çatala da tak bir zeytin...Yaptın mı? Hah tamam şimdi at ağzına:)) Sağol can kız.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgünüm keşeke böyle kıyımlara dur diyebilsek..keşke sesimizi duyurabilsek..keşke keşkee....:((
      Benim köyümde . doğup büyüdüğüm köyümde kömürden dolayı istimlak oldu..Çok kıyımlar gördüm ben maalesef...Neyse ki babam kendi ağaçlarımızı kökünden kökletip. tekrar ekti...ve gerçekten kaç yıllık o zeytin ağaçları yeniden dikildikleri toprak da yeniden filizlenip yeniden doğdular.....Ama ağacını taşıyamayan kaç ağaç gitti ..Nilgünüm ne sen sor ne ben anlatayım :((((
      Ben dediğim gibi zeytinin içinde doğdum büyüdüm nilgünüm...Dışarıdan parayla zeytini alıp . çocuklarımı yedirirsem hakkaten ayıp olur :)) Sen istersin de ben atmaz mıyım zeytini ağzıma. daldırmaz mıyım mis gibi sıcacık ekmeği.....Hemde kaç zeytin atıverdim ağzıma...Ama bir gün birlikte atmak dileğiyle sevgiyle kal canımcım...

      Sil
  4. Bu işi ogreneceksek Muğla lı ogretsin. Güliz ben aynı yöntemi sadece tuz ve çok az ayçiçek yağı ile uyguluyorum. Ama zeytinyağı ve icindekilere bittim. Neler Var içinde acaba? Afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moon annemden öğrendiklerim işte...ustayım desem yalan. yamak işi işte :)) senin yöntemde iyimiş...Denerim seneye...:)) Zeytin yağının içinde dağ kekiği ve biberiye...tadı çok güzel oluyor. ekmeği ban ye...:))Mutlu kal...

      Sil
  5. Merhaba Güliz Hanım..
    Sizi yeni keşfettim..
    Her sabah mutlaka ziyaretinize geliyorum.. Fotoğraflarınız çok başarılı.
    Evinizi de çok beğeniyorum.. Şeker gibi..
    Siyah zeytinin yapmasını bilmiyordum .Öğrenmiş oldum bende sayeniz de..Çok teşekkür ederim.. Seneye mutlaka bende deneyeceğim...Sevgiler.. Şule

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule hanım hoşgeldiniz...Güzel yorumunuz için çok tşk ederim...Sevgiler..

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.