Kış Hazırlıklarım :)

       Yine eski blogum dan biz yazı. Şuan tamda yayınlama zamanı kış hazırlıkları zamanı her yıl yapılan, özelikle benim çok severek yaptığım bi meşakkat .. Ama bu yıl daha başlayamadım, Önümüzdeki 2 hafta yıllık izne ayrıldım,, izinliyim .(yupiiii)
      Adamım yeğeninin düğününe Ankara'ya gidiyor 1 haftalığına, malesef biz Ege bebek daha küçük diye yola göze alamadığımız için gidemiyoruz. :( ...Ben ve kuzular :)) köye annemlere, eee köye gidilirde kış hazırlığı yapılmazmı ? tabiki yapılır bende  1 hafta boyunca kış hazırlıkları yapacam tazecik dalından koparıp, mis gibi :))
     Haydi şimdiden bana ve kış hazırlığı yapan yurdumun kadınlarına kolay gele :)))


Şimdi bakalım 3 yıl önce neler yazmışım , neler yapmışım :))


Mutfağımda Kış Hazırlıklarım Başladı!..  
Uzunca bir aradan sonra yeniden Merhabalar!.. 
 Yazın sonuna yaklaştığımız şu günlerde mutfağımda tatlı bir Kış Hazırlıkları telaşı başladı..Öyle tahmin ediyorum ki benim gibi mutfaksever bir çok arkadaşımda aynı telaşı yaşamaya başlamış olmalılar.
4 yıllık evlilik hayatımın son iki yılında Kış Hazırlıklarına duyduğum heyecan daha da arttı..
Her sene yeni bir şeyler öğreniyor ve uyguluyor olmak çok keyif ve mutluluk verici benim için..
Geçen yıl hep Kış Hazırlıkları ile ilgili araştırmalar yaptım ve bazı deneyimler yaşadım..Bu yılda hazırlıklarımı benim gibi yeni öğrenmeye çalışanlar ve ilgilenenlerle burada  paylaşmak istedim..
Bu heyecanımı benimle paylaşmak isteyen ve benim bahsettiklerimden farklı fikirleri olan ziyaretçilerimin değerli yorumlarını bekliyorum bu konuda..    
 Eylül ayı denilince aklıma  ilk gelenler Organik gıdalar tüketebilmek ve de bunları kurutup kışa hazırlamak oluyor.Özellikle kızım Eylül Anne sütünün yanında ek gıda aldığından beri..organik olayına takılmış durumdayım.kışın kızıma en doğalından nasıl besleyebilirim  diye araştırmalar içersindeyim.( Eylül daha emmekteymiş ozamanlar , şimdide Ege emiyor, her daim inekmişim yani :)))))
.Bu yıl ki Kış  hazırlıklarıma buzlukta salkıyacaklarımdan önce,Domates,Biber,Patlıcan,Dolmalık ve Kırmızı Biber gibi sebzeleri güneşte kurutmakla başladım...Günde kurutulmuş domatesin bambaşka bir tadı var..Çok severek kurutuyor ve kullanıyorum..
..Saklama konusuna gelince, bu yıl ki domates saklama tercihim,kavanozda saklamak olacak..Bu kadar bahsettiğim kurutulmuş domatesler ne işe yarıyor,nasıl kurutuluyor?bahsedeyim..  
Nasıl kurutuluyor? Salçalık domates denilen yumurta şeklindekidomatesleri tercih ediyorum sularının azlığından dolayı..Kesme tahtasında 1 cm.kalınlığında enine dilimler yapıp,büyük bir tepsiye dizerek her iki taraflarınıdatuzlayıp sadece güneşte kurutmaya bırakıyorum..
Tozlanır diyenler üzerlerine temiz bir tülbentte örtebilirler...Ama örtüyle kızaranlar,ve örtüsüz kuruyanlar arasında fark oluyor..Bu işlemin ardında iyi güneş gören bir yerde en az 3-4 günde kuruyor domatesler..
İşte kuruyanlar..    
ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site
ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site

ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site
Nasıl saklanıyor? Biraz önce söz ettiğim gibi deneyimlerime kurutulmuş domateslerimi bu yıl kavanozlarda saklamak istiyorum..
Aralarında defne yaprağı ya da reyhan otu da ilave ettiğim domateslerimin üzerlerine de bol zeytinyağı ilave ederek saklıyorum..
Domatesleri kullandıktan sonra,kalan zeytinyağını ise daha sonra salatalarda da kullanıyorum..Salatalarımda çok başka bir lezzet yakalıyorlar böylece..
Domatesli Lezzetler.. Bu kadar ballandırarak bahsettiğim kuru domateslerimi nerelerde kullandığımdan da söz edip sırada bekleyen diğer sebzelere geçeyim artık…
Kuru domatesleri muhafaza ettiğim yerden çıkartıp 10 dk.kadar sıcak suda beklettikten sonra,genelde sarımsaklı yoğurtla servis ediyorum..Kahvaltı sofralarına da çok yakışan bir tat sarımsaklı yoğurtlusu..
Bir diğer önerim ise,yine sıcak sudan geçirdikten sonra,sarımsak,sirke,limonda bekleterek servis etmek..
Hormonsuz domatesi bulamadığımız kış mevsiminde,özellikle kuru fasulye,nohut gibi baklagilleri pişirirken içine atıyorum,aynı domates kokusu içine giriyor yemeğin..
Tabii domates kullanılan diğer yemeklerde ve hatta pizzalarınızın üzerinde de kullanabilirsiniz..
Kurutmaya başladığım sebzelere gelince..
Patlıcan,Dolmalık ve Kırmızı biber kurutmaya başladım..Yaprak sarmalarınıda unutmuyorum tabii..Onlara da haftaya yer vereceğim.. Kuru Patlıcan dolması çocukluğumdan annemin evinden bildiğim bir lezzet..
Biber dolmalarım  da lezzet konusunda patlıcandan arka kalmıyorlar tabii.. Bunları da nasıl kuruttuğumdan biraz bahsetmek istiyorum ilgilenler için..   Patlıcanların sap kısımlarını aldıktan sonra,eninden iki eşit parçaya bölüp bir bıçak yardımıyla,kabukları yarım cm.kalınlığında kalana dek oyuyorum.
Daha sonra çarşaf iğnesi denilen büyükçe bir iğneye ip geçirdikten sonra uç kısımlarının biraz altında sıraya dizerekbirbirlerine çok yaklaşmıyacak bir konumda bol güneş gören bir yerde,yani balkonumda kurutuyorum.
Oyduğum patlıcanların içleri ne mi?oluyor!..Onları da biraz tuzlu suda bekletip kavurduktan sonra,daha sonra böreklerimde kulanılmak üzere buzluğuma kaldırıyorum..  
Daha sonra yapacağım Kuru Patlıcan Dolması yazısını buradan görebilirsiniz..
Biber dolmalarımı da tahminde ettiğiniz gibi sap kısmlarını alıp,yine uç kısımlarının  biraz altından diziyorum ipe..
Kırmızı pul biber içinde kırmızı biberleri önce güzelce yıkayıp sonra iyice kurulayıp..4-5 e bölüp balkonda kuruttum.

ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site


ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site
bunlar kuruyunca robotta çektim ve geniş bir kaba boşalttım.Burayı sakın es geçmeyin üzerlerine zeytinyağı döktüm 1 çay bardağı 2 yemek kaşığı da tuz ilave ettim ve bu şekilde 3 gün de güneşte beklettim.Evett pul biberimiz hazır içi kuru bir kavanoza elimle bastıra bastıra doldurdum.
Mutfakta kış hazırlıklarım hala devam ediyor..Kurumaya başlayan sebzelerimin resimlerini haftaya yine Kış hazırlıkları yazımda sizinle paylaşmayı umuyorum..Ayrıca haftaya buzluğumdaki Kış Hazırlıklarındanda sizde bahsetmek istiyorum..Takip eden günlerdede Derin dondurucuya koyduğum kışlıklarım,Turşu tarifleri,Tarhana ve yapımlarınıda yayımlamaya çalışacağım..  Yeniden görüşebilmek dileğiyle!..Mutlu Kalın!..  

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.