Günlerden Sodalı börek..:)) Kardeş Candır :))














             Annem çok güzel yufka açar, böreğinde her türlüsünü yapardı saç böreği, fırın böreği, kat kat çıtır börekler.. Ben evde genç kızken ..işte yaşım 16-17 yaşlardayken, isterdi bende yapayım, her seferinde sende öğren , yarın kocan börek isteyince ne yapacan , seni geri getirirler derdi.:)) Bende hiç sevmezdim ev işini, mutfak işini, öyle börekmiş çörekmiş yemekmişş aman hemen kaçardım, bana tarla de, bahçe işi de, çiçek , böcek benlik ama yemek deme, hele börek hiç deme :)) Bende anneme aman alırım yufka yaparım derdim..Tabi 20 yıl önce köydeki insan için hayal:)) haaa senin için açmışlar yufkaları gelsin güliz alsın diye bekliyolarmış derdi annem..valla bekliyorlar yufkaları açmışlar beni..bende geleceği iyi görmüşüm ama değilmi :))Alıyorum yufkayı hazır ediyom yarım saatte çıtır böreği, çıtırlık ta sodanın mahareti :)) ben sadece buluşturuyom hepsini o kadar..Anneminki gibi el böreği değil ama, hani fenada değil :)) Ne yapalım adım hıdır elimden gelen budur...Haaaaa itirafımıda etmeden geçmeyeyim, annemden yufka açmayı öğrenmediğime pişmanmıyımmmmm, hemde çokkkkkkkkkk :( kendi yaptığın nede olsa başka :)
             Gelelim kardeşliğe eşimle ben 30 lu yaşlarda evlendiğimiz için,, bide çalıştığımız için 2. çocuk konusunda bi tereddüdümüz vardı, 1 taneyi zor bakıyoz onuda zaten elin elinde büyüyo, akşamdan akşama görüyoz çocuğa, diye diye erteledik 2. çocuğu,,ama hepte bi kenarımızda var kızımıza bi kardeş isteği..Serdar da ben de çok kardeşliyiz. Ben 4 kardeş, Serdar 6 kardeş..Hani kardeşlerimizle aramızda iyidir..Neyse yumduk gözümüzü, onunda nasibi vardır dedik, yaptık 2 bebeyi :)) Şimdi diyorum ki iyiki yapmışız..ilk başta hani lohusalıktan mıdır bilmem  kızıma haksızlık mı ettim diye düşünmedim değil ama Ege de büyüdükçe , iletişimler artıkça anladım ki kızıma kardeş vermemekle en büyük haksızlığı yapacakmışım,, Özellikle 2. bebeyi yapmakta tereddüt olanlara diyorum ki mutlaka yapınız çocuğunuza kardeş, yanlız kalmasın çocuklarımız..Eminim pişman olmayacaksınız.. Kardeş candır..Kendi kardeşlerime ithafen..

Geçelim böreğimize :)

-Malzemeler;

  • 5 adet yufka
  • 1 su bardağından az sıvı yağ
  • 1 su bardağından az süt
  • 2 yumurta
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 şişe sade soda
  • yarım kg ıspanak
  • İsteğe göre soğan
  • 1 su bardağı lor peyniri
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • tuz
Üzeri için ;
  • 1 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı yoğurt
  • çörek otu, susam
Hazırlanışı;

Ispanakları bir güzel yıkayıp, doğrayıp, suyunun süzülmesi için bir kenarda bekletiyoruz. soğanlarıda küçük küçük doğruyoruz.
Sıvıyağ, süt, yoğurt, soda ve yumurtayı bir kapta güzelde çırpıyoruz. Tepsinin altını yağlayıp, 1 adet yufkayı serip hazırladığımız sostan üzerine 4-5 kaşık döküyoruz. diğer yufkayı elimizle 3-4 parçaya bölüp tepsiye yerleştirip sostan 4-5 kaşık döküyoruz.. Ispanakları , soğanı ve loru güzelce harmanlıyoruz. Ispanaklı harcın yarısı yufkanın üzerine döküp. Diğer yufkaları da aynı işlemlerden geçiriyoruz. Üzerine yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı yoğurt karıştırıp böreğimizin üzerine sürüyoruz. susam ve çörek otunu döktükten sonra, önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı ve üstü kızarana pişiriyoruz. 

 Renkli bir gün olması dileğiyle
Güliz GÜL..

2 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.