Ev Yapımı Vişne Likörü 1












Hafta sonu köydeydik,
mis gibi dalından vişneleri topladık geldik, 
bugünde acaba ne yapsam diye internette gezinirken,
türk kahvesiyle çok güzel gider yazıyordu,
vişne likörü,
Türk kahvesinin yanında güzel olduğunu okur okumaz, tamam dedim,
vişneler likör olacak..
hiç içmişliğim yok :)
vişnelisi değil, likörü hiç tatmışlığım yok,,
zaten ben iyi bir içici değil, iyi bir yiyiciğim :)
Eve gelince ilk işim likörü yapmak oldu.
sadece 5 dakikada yaptım, 
ama bekleme süresi uzun 
çünkü tam tamına 3 ay bekleyeceğiz..
eee boşuna dememişler.
bekleyen derviş , muradına ermiş :)

Güzel geçsin gününüz.
Güliz GÜL


Malzemeler (Tarif lezzet dergisinden )

  •  1 kg vişne
  • ½ kg şeker (Likör olduktan sonra şeker miktarı fazla buldum, seneye yarı yarıya azaltıp yapacağım, eğer sizde çok şekerli sevmiyorsanız şekeri azaltınız 250 gr yeterli gelir bence..)
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 6-7 adet karanfil
  • 1 adet muskat
  • Yeteri kadar konyak ya da votka
  • Likörümüzü koyduğumuz kavanoz  2-2,5 kiloluk ve cam kavanoz olsun..
  • Öncelikle vişneleri sapından ayırıp güzelce yıkıyoruz.
  • Temizlenen vişneleri güzelce süzdürelim.
  • Sırasıyla bir kat vişne, bir kat şeker, en ortasına da diğer aromaları ekleyerek dizelim. 
  • En üstüne kapak olacak şekilde yıkadığımız saplarını yerleştirelim.
  • Vişne likörü yapmak bu kadar kolay. 
  • Ancak düzenli olarak haftada bir bu kavanozu çalkalayıp lezzetlerin birbirine karışmasını sağlamanız gerekiyor. 
  • kavanozu muzun üzerine tarih atalım; tam iki ay sonra neredeyse likörümüz içime hazır olacak.
  • İki ayın sonunda kavanozu muzun kapağını açalım ve tülbent ya da delikleri çok küçük bir süzgeç yardımı ile suyunu süzelim. 
  • Süzdüğümüz suya alkol ekleme zamanı; bir çay bardağı votka ya da konyak ekleyerek başlayalım. 
  • Eğer daha tatlı bir likör istiyorsanız tercihiniz konyaktan olmalı. Ya da daha sert ve keskin bir likör için votkayı tercih edin! 1 çay bardağından sonra güzelce karıştırın ve tadın. 
  •  Eğer hala sizin için çok hafifse  kaşık kaşık alkol eklemeye devam edin. 
  • Hani miktarını ayarlamak için "biraz alkol ekleyeyim", "bir yudum tadına bakayım"; biraz daha, biraz daha, derken  çakırkeyif olunuz.:)
  • En iyisi damak tadınıza göre ayarlayınız.
  • 3 ay sonraki fotoğraflarıyla buluşmak üzere...


Dikkat edelim!
  • Vişne alırken iri taneli, beresiz ve en taze olanlarını tercih edin.
  • Baharatlar bu liköre çok yakışıyor. Ama ben aşırı baharattan hoşlanmam derseniz istediğiniz bir çeşidi kullanın ya da hiçbirini kullanmayın.
  • Kabuk tarçını kullanmadan önce kabuğu iki parçaya ayırıp ortasına iyice bakın. Siyahlaşma varsa, iyice kazıyın, soğuk suda yıkayın ve öyle kullanın.
  • Hazırladığınız likörü yaptığınız keklerde kullanabilir, pasta tabanlarınızı nemlendirme de, likörden artan vişne tanelerini de çekirdeklerini çıkararak pastaların, keklerin ve kurabiyelerin içinde kullanabilirsiniz.
  • Likörünüzü oda sıcaklığında uzun süre saklayabilirsiniz hiç bozulmaz. Aslında biraz fazla yapıp şişeye aldıktan sonra bir 6-7 ay bekletip öyle içerseniz inanılmaz lezzette oluyor. Ama konyakla hazırladıysanız.
  • Vişne likörüne biraz soda, biraz limon suyu ve buz ekleyin, büyük bardaklarda servis edin. Yaz ayları için hafif güzel bir aperitif oluyor. 
  • Püfler de lezzet dergisinden ..

BEĞENDİYSEN PAYLAŞ

HAKKIMDA

Oooo bir anne, ooo bir aşık ... biraz anne, biraz aşçı , biraz devlet memuru.. Muğlalı, muğla sevdalısı.. bi prensesi , bide paşası olan, kocasına delicesine sevdalı... Elinden geldiğince de blogerci :))

22 yorum :

  1. hadi bakalım beraber bekleyelim,eline sağlık güliz.
    benim de blogda kızılcık likörü yapmışlığım var:)
    http://kedilievintarzi.blogspot.com.tr/2014/01/bas-donduren-kzlck.html

    çok sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Havvacım beklayalim görelim, nasıl bi şi olacak :) Demek kızılcık likörüde oluyormuş, nane , vişne falan duydum da, kızılcığı hiç duymamıştım..

    YanıtlaSil
  3. Oh, I see you love cherries like me. I've never had them like this, it looks very delicious, something to try.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Regina; çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Mersi Güliz hanım bu sene 2kkg vişne 450 gr şeker koydum bakalım nasil
    Olucak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım güzel olmuştur sema hanım. ..

      Sil
    2. Umarım güzel olmuştur sema hanım. ..

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  7. Merhaba 2015 de yapmistim 5lt kavanoza belirtilen miktarlarda. ben cin kullandim, alkolu sonradan degil sekerle birlikte ekledim. karanfil ve tarcinla birlikte yaklasik 7 ay beklettim. cok keskin bir tadi oldu karanfil ve tarcinla bunlari bi fileye caris max. 2ay da cikartabilirsiniz. tadi lezzetli gelen misafirlerime ikram ettim ve begenmeyen olmadi.bu sene baharatsiz ve vodkayla deniyecegim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 ay yeterli diyorsanız..Benim likörün olmasına az kalmış demektir...Ama arada bir çalkalıyoruz..Daha görünüm olarak meyveler diri, biraz daha zamanı var sanırsam :)) Baharat olayı damak tadına göre değişir bence...Ben tarçın tadını çok seviyorum..Ama kişiye göre değişir tabi...Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim...İyi günler..

      Sil
  8. Benim yaptığım tarifte alkol ilk günden ekleniyor. Geri kalan her şey aynı. Sizinkiyle arasında nasıl bir tat farkı olacaktır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Big G nasıl bir tat farkı olur bilemeyeceğim, bende hiç alkolü ilk günden eklemedim...Ama sonradan eklemenin şöyle bir faydası var..Eğer daha tatlı bir likör istiyorsanız tercihiniz konyak olmalı. Ya da daha sert ve keskin bir likör için votkayı tercih edin! 1 çay bardağından sonra güzelce karıştırın ve tadın. Eğer hala sizin için çok hafifse azar azar hatta bence kaşık kaşık alkol eklemeye devam edin. Sert ve keskin olması da hafif olması da sizin elinizde..İyigünler

      Sil
  9. Üstadlar visneleri , seker ve tarçınla kavanoza koyduktan sonra hic su eklemiyor muyuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuran hanım hayır hiç su eklemiyoruz..Sadece ışığı az, serin bir yere koyup, arada çalkalıyoruz...:)

      Sil
  10. arkadaşlar bazı tariflerde güneşe koyun diyor bende güneşe koydum vişnelerimi.10 gün oldu gaz çıkışı başladı ve köpürüp taşıyor öneriniz varmı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merih bey benim vişne likörünü ikinci yapımım..hep serin ve az ışık gören yerde beklettim ..Ama bildiğim kadarıyla güneşte bekletenler en fazla bir hafta bekletip, gölge ve serin bir yere alıyorlar..Tarifi aldığınız yere sorarsanız..Eminim daha çok yardımcı olacaklardır..İyigünler

      Sil
  11. vişne likörümü güneşe koydum köpürüp taşmaya başladı.normalmidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havasını alın tadını da kontrol edin lütfen. Kolay gelsin.

      Sil
  12. Hangi vodka markası kullandınız;hangi markayla güzel oluyor..Ben geçen yıllarda Tekel kullanmıştım iyiydi..Bir marka öneriniz varmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk yaptığım liköre tekelin , 2.de binboğa markasını kullandım..Şimdi diyeceksiniz hangisi daha güzeldi...Biz binboğa'yı daha çok beğendik...

      Sil
    2. Tekel votkası da neymiş? Tekel mi kaldı? Ancak Binboğa votkası da Tekelindi tabii eskiden bu ürünleri sadece Tekel üretirdi. Tekeel'in 17 çeşit likörü vardı.Genellikle de meyve esansı yerine meyve kullanılırdı.Tekel'in tasarımcısı olduğum için biliyorum. YeBakınız
      http://cizgiliatolye.blogspot.com.tr/search?updated-max=2008-04-15T12:34:00%2B03:00&max-results=20&start=20&by-date=false

      Sil