Tahinli Çıtır Rulolar (Hazır Baklava Yufkasından)

YAZAR: Şubat 29, 2016










Hani misafiriniz gelecek ya..
Özel bir tatlı yapmak istiyorsunuz ya.
Hani misafirleriniz de oooo süper olmuş dese iyi olur diyorsunuz ya :))
Hani yapımı da o kadar kolay olsun istiyorsunuz ya..
İşte o tatlı bu tatlı..
Yapması zormuş gibi görünen.
Tam aksine o kadar kolay ve o kadar leziz olan..
Çıtır çıtır..
Mesela ben misafirler imden kalanı,
Annemlere götürdüm..
Babam inanmadı benim yaptığımı:))
İşte o kadar...:))

Hayallerinizin gerçekleştiği bir hafta olsun..!!
Güliz GÜL.








Malzemeler:
  • 12 yaprak baklava yufkası
  • 1 ufak çay bardağı tahin
  • 1 ufak çay bardağı sıvıyağ
  • yarım-bir su bardağı arası tozşeker
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı:
  1. Tahin ve sıvı yağı karıştırın.
  2. Cevizi dövmeden önce. Ben biraz tavada kavurdum. kokulu olsun diye:)
  3. Bir baklava yufkasını serip tahinli karışımdan fırça ile gezdirip ıslatın , üzerine dövülmüş ceviz serpin.
  4. 2. yufkayı 1. yufkanın üzerine serin Tekrar tahinli karışımdan fırçayla her yerine sürün.Yine üzerine dövülmüş ceviz serpiştirin.
  5. 3. yufkayı da üzerine koyup tekrar tahinli karışım ve 1 buçuk yemek kaşığı kadar toz şekeri her tarafına serpiştirin ve yine ceviz serpiştirin.
  6. Kısa yerinden başlayarak sıkı rulo yapın. Fırın tepsisine yerleştirin
  7. Sarma işlemini bittiğinde tırtıllı bıçakla istediğiniz uzunlukta kesiniz. Özellikle tırtıklı bıçak kullanın diyorum..Kesimi kolay oluyor.
  8. Kalan tahinli karışımı ruloların üzerine sürüp, üzerine 2 çorba kaşığı kadar şekeri serpiştirip fırınlayın.
  9. Altı üstü kızarana kadar  150C derecede pişirip üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
  10. Eğer kapalı saklama kabında saklarsanız. 2-3 gün çıtır lığından, tadından hiç bir şey kaybetmiyor.

Kremalı Sütlaç

YAZAR: Şubat 22, 2016














Kremalı, pudingli , krem şantili,
tarifler tam benlik :))
Hepside çok tehlikeli değil mi?
Hele şu yazın yaklaştığı günlerde :))
Ama sonuç da sütlü tatlı..
En masumun dan :)


Acı haberler almadığımız bir hafta diliyorum..
Memleketin son halinden sonra :(
Güliz GÜL




Malzemeler;

  • 1 lt süt
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 200 ml krema (1 küçük kutu olanlardan)
  • 1 paket vanilya
Yapılışı ;
  1. Pirinçleri üzerini geçecek kadar su ilavesi yaparak yumuşayana kadar haşlayın.
  2. Tencereye sütü,toz şekeri ve haşladığınız pirinçleri koyarak orta ateşte kaynatın.
  3. Nişastayı bir kaseye üzerini geçecek kadar su koyarak eritin ve kaynamakta olan tencereye yavaş yavaş akıtıp hızlıca karıştırın. 2-3 dk kaynadıktan sonra kremayı ekleyin.
  4. Birkaç dakika kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alıp içine vanilyayı ekleyip karıştırın.Servis yapacağınız tabaklara kaselere paylaştırın ve damak tadınıza göre üzerine tarçın serpip buzdolabında soğutun.

Sokak Simidi (Çıtır Çıtır )

YAZAR: Şubat 17, 2016










Şimdi diyeceksiniz belki;
Aman 75 kuruşluk bir simit için bu kadar uğraşılır mı ? diye..
Siz demeseniz bile:)
Ben diyordum :)
O kadar uğraşacaksın ,
uğraştığın neyse birde güzel olmazsa,
Giden zamana mı yanayım yoksa malzemeye diyordum...
Ama şu merak var ya..
İnsanı yoldan çıkaran :))
En son geçtim başına..
En azından denedim olmadı derim dedim..
Koyuldum yola :))
Şekil olarak tam simide benzetemesem de..
Ama tadı tam sokak simidi tadındaydı :)
Eylül ;
Anne sen mi yaptın yoksa ,
pastaneden mi ? diye bile sordu...
Çocuğum bile inanamadı..:))
Sevinsem mi , üzülsem mi bilemedim :))
Belki her daim yapılmaz ama mutlaka arada yapılmalı,
tariflerin içinde yer aldı kendisi..
Eeee nede olsa evde yapılan,
içine sevgi katılan :)

Güzel bir gün sizin olsun...!!!
Güliz GÜL.



Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık su
  • Yarım bardaktan 1 parmak fazla süt 
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  •  1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı dolusu toz şeker
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz
  • yaklaşık 4 su bardağı veya daha fazla un
  • üzeri için
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 4-5 yemek kaşığı su
  •  Kavrulmuş susam
Yapılışı:
  1. Orta ateşte sürekli karıştırmak kaydı ile en az yarım saat susamları kavuruyoruz. Susamı kavurduktan sonra hamuru yoğurma işlemine geçebiliriz.
  2. Ilıktan biraz sıcak suyu hamur yoğuracağınız kaba alın kuru mayayı ekleyip toz şekeri de koyun ve mayanın kabarması için 5 dk bekleyelim.
  3. Ilık süt, sıvı yağ, 4 bardak un ve tuzu ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayacak bir hamur olana kadar azar azar un ilave edip hamuru pürüzsüz olacak şekilde yoğurun. Elinize yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz.
  4. Hamuru ılık ortamda iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın.
  5. Mayalanan hamuru uzunca rulo haline getiriyoruz.
  6. 10 eşit parçaya bölüyoruz. 
  7. Her bir parçayı uzun şerit haline getiriyoruz.
  8. Çubuk hamurları birleştirip ters taraftan aynı anda burarak birleştirin ve uçlarını üst üste getirip tezgahla eliniz arasında yuvarlayarak bastırıp birleştirin.
  9. Diğer hamurları da aynı şekilde şekil verip unlanmış tezgahın üzerinde hamurları dinlendiriyoruz.
  10. Pekmezin içine çok az su katıp, pekmezimizin kıvamını inceltiyoruz. 
  11. Simitimizin üstünü ve de alt kısmını fırça ile pekmezli sulu karışımdan sürüyoruz.
  12.  Sonra susama her iki tarafını batırıp tepsiye dizin.
  13. Tüm hamura şekil verip tepside de biraz mayalandırdıktan sonra 180-200C dereceli fırında altı üstü nar gibi kızarana kadar pişirin.

Biri bana AŞK' mı dedi...♥♥♥♥♥♥

YAZAR: Şubat 14, 2016










Bugün günlerden "Aşk".
Ege bugün 3 oldu. Daha yeni doğmuştu daha dün gibi .. Şimdi 3 yıl oldu bile..Egem canım Egem iyi ki doğdun..Hep özgür ol..Hep mutlu ol..Hep sen gibi ol...Sen sevgililer gününde doğmuş biri olarak hep sev hep sevil canım oğlum..
Aşk bugün üç harf.....beş harf.....altı harf.... ♥♥♥♥♥♥
Ege ♥ Eylül ♥ Serdar  ♥♥♥♥

Aşk dolu olsun haftamız ♥ !!!
Güliz GÜL

Kabak Tatlısı

YAZAR: Şubat 08, 2016

















Bugünlerde ;
Bizim evde hafta da bir kabak tatlısı var..
Çocukluğumda yüzüne bakmadığım kabak..
Şimdi tatlı menüsünde bir numara, bir numara... :))
Hakikaten insan çocukken ağzının tadını bilmiyor :)
Özellikle kabak yemeyen çocuklara duyurulur...
Hele birde tahinde varsa üzerinde...
Yenmez yanında yatılır :)))

Sevgiyle kalın...
Güliz GÜL

Malzemeler:

1 kg. bal kabağı
Yarım kilogram toz şeker
2 adet çubuk tarçın

2- 3 adet karanfil.


Yapılışı:


Bal kabakları soyulup, dilim dilim doğranır..
Dilimlenmiş kabaklar tencereye alınıp,çubuk tarçın ve karanfil eklenir. Üzerine şekeri gezdirilerek, yaklaşık 4 saat yada akşamdan sabaha bekletilir. Sulanan kabak su eklenmeden kendi suyuyla  kısık ateşte pişmeye bırakılır.. Kabaklar kendi suyunu salıp şerbetini oluşturacaktır.. İyice piştikten sonra ocağın altı kapatılıp iyice soğuduktan sonra üzerine  ceviz , tahin koyup servis edilir..

Blogger tarafından desteklenmektedir.