çıntar kızartması










Bizim oraların çıntarı,
orman da, en kuytu köşelerde gizlenir,
öyle herkes bulamaz,
bu işin ehli olmalı, nerede yetişeceğini bilmeli,
yanlız bulamasan da,
dağda bayırda araması ayrı bir mutluluktur..:))
Diyeceksin sen mi buldun,
yok nerde...
biz hazır pazardan aldık..
bu yılda yılımı dır nedir ?
pek bol,
tazecik, mis gibi....
ister kavur,
ister mangalda,
ister fırında közle,
istersen de kızart, çıtır çıtır ye,
biz kızartıp çıtır çıtır yedik..
Yalnız lütfen işin ehlinde satın alınız,
çünkü zehirli olanı da var..
lütfen lütfen ehlinden...
Afiyet olsun....

Mutlu bir hafta sonu olsun!!
Güliz GÜL..


Malzemeler:
  • 1 kilogram çıntar 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • Çıntarların büyük olanlarının sapları kesilir.
  • Parçalamadan yıkanıp, kurulanır.
  • Sapları kopardığınız orta kısımların dokusuna bakılıp, gerekirse bıçakla çıkartılıp temizlenir.
  • Büyük olanlar iki, üç parçaya bölünüp, küçükler olduğu gibi kullanılır.
  • Tuz eklenmiş un ile her tarafları unlanıp, fazla unları silkelenir.
  • Bol zeytinyağı kızdırılmış derin bir tencerede kızartılıp, kağıt havlu üzerine alınır.
  • Yanına sarımsaklı, limonlu sos...

20 yorum:

  1. Vallahi dün akşam bizde de aynısı vardı. İlk kez yedim tadı çok farklı, mantara benzemiyor hiç. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ersincim ilk defa yediğin için farklı gelmiştir. Ama kültür mantarlarına on basar bana göre, yedikçe seveceksindir eminim..Babam senede bir kez herkes mutlaka yemeli derdi biz çocukken :)))

      Sil
  2. ellerine sağlık şekerim çok lezzetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şulem çok tşk. ederim ..Kucak dolusu sevgiler..

      Sil
  3. Nefis bir tat ,ellerine sağlık.Afiyet olsun selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birsencim çok tşk. ederim..Mutlu kal..

      Sil
  4. gulizcim,,,yine beni sasirttin! bu bir mantar ama keski taze halini paylassaydin,,
    bu konuda cok korkum var..ilk defa pazarda kirmizili,yelpazemsi bir tur gordum,,ama almadim
    acaba omu? afiyet sekerler olsun...
    elimi uzatip alasim geldi ilk karedeki pufuduklari:)))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciahanım sanırsam yukarıdaki ilk 3 fotoğrafı görmedin yada sende açılmadı resimler..İlk üç resim taze halleri..Büyük bir ihtimal gördüğün bizim çıntar..:) Çok tşk. ederim ...Uzanıp atı verseydin çıtır çıtır..:))Mutlu kal..

      Sil
    2. gulizcim....yok taze hali:))))pufuduklar var ...oh hala sicak gozukuyor:)

      Sil
    3. Cihanım neden göremiyorsun acaba ? Pufuduklar tam pufuduk:)

      Sil
  5. ben mantarı çok severim,bir o kadar da korkarım,
    iliklerime kadar canım çekti:)
    anneciğim sağlığında mantarımızı arar bulur seçer yedirirdi,şimdi cesaret edemem bi tek o'na güvenirdim bu konuda:)
    kültür mantarı aynı lezzette olmuyor ne yazık!
    eline sağlık,afiyet şeker olsun güliz
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havva mantar gerçekten bilmeyince çok tehlikeli...Canım benim misafir ol gel bana mantarlı börekler açarım sana...canım istersen gönderirim sana da , burada bilinçli toplanır. herkes bilir zaten ...mutlu kal..

      Sil
  6. Ahhh ahhh birde biz görsek şu çıntarlardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Armağan KAYA akşam mutlaka gel..bugün kavurması var..Sayın blogger arkadaşlarım kendisi kardeşim olur :))))

      Sil
  7. bizde melki dir bu severim herkes gibi korkarımda:)
    bizdede babam bilir ona güveniriz...ellerine sağlık harika görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa melki ilk defa duydum Naciye...Her yörede ayrı demekki adı:)) İşi bilen güvenilir birisi olması güzel...Sevgiler..

      Sil
  8. Nerdeeee:))) Bizim burada bir iki cins mantar var başkasını hiç görmedim. Pazarlarda bazen değişik mantarlar oluyor ama onlara da ne derece güvenilebilir:( Anlayacağın Gülizim, bu muhteşem tat için sana gelmem gerek:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgünüm senin istediğin çıntar olsun..Şu an mevsimi tam zamanı, geldin geldin haberin olsun, yok gelmedin ta seneye ona göre :))) Sadece bu taraflarda yetişiyor herhalde , çanakkale de biliyor ama Adana bilmiyor çıntarı, ..

      Sil
  9. yaşasın çıntar vakti geldi...çok severim çok ben genelde kavururum...pazara gelir yarın ilk alınacaklar listesine girdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Moonnn tam zamanı, yedik yedik, yoksa bekleriz bir yıl :) Ben her türlüsünü seviyorum kavurma, kızartma, ayrım yok bende :))..Ama arkadaş bugün tarif verdi, değişik geldi, birde onu deneyeceğim, bakalım nasıl olacak..

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.